Ennyivel drágult az élet Csehországban

Éves összehasonlításban 2,1 százalék volt az infláció tavaly Csehországban – közölte csütörtökön Prágában a Cseh Statisztikai Hivatal.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 10. csütörtök, 11:25
Fotó: Pixabay

A legutóbbi tíz évben ez volt a harmadik legmagasabb csehországi infláció. Ennél gyorsabban csak 2012-ben (3,3 százalék) és 2017-ben (2,5 százalék) emelkedtek az árak - írja az MTI.

"Az infláció növekedéséhez leginkább a lakbérek, továbbá az élelmiszerek, a szeszesitalok, az üdítők, a dohány és a közlekedés árai járultak hozzá" - jelentette ki Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal vezető szakértője az adatok ismertetésén tartott sajtótájékoztatón. Általában drágábbak voltak tavaly a szolgáltatások is, míg a ruhaneműk ára visszaesett. Az infláció legkevésbé az első negyedévben nőtt (1,9 százalék), az év további részében gyorsabb volt.

Decemberben az éves infláció 2 százalék volt, ugyanannyi, mint novemberben.

Novemberhez viszonyítva az év utolsó hónapjában az árak 0,1 százalékkal emelkedtek. Az év végén szintén a lakbérek voltak a legnagyobb hatással az infláció növekedésére, drágultak a szolgáltatások és jelentősen megugrott a zöldségfélék ára is. Ugyanakkor olcsóbb volt a tej, a tejtermékek, a tojás és a cukor.

HOZZÁSZÓLÁSOK