Már a csehek sem szárnyalnak úgy, mint régen

Csehországban is brutálisan nőnek a bérek, s bár a csehek a kelet-közép-európai régió éllovasai, még ők is jövedelmük jelentős hányadát költi élelmiszerekre. Csak a lakhatás kerül nekik többe.
Barabás Júlia, 2019. december 8. vasárnap, 16:24
Fotó: Pixabay

Az átlagos cseh háztartások második legnagyobb kiadási tétele a lakhatás után az élelmiszer-vásárlás - írja a Radio Praha. Az éttermi pénztárgépekkel foglalkozó Storyous vállalat adatai szerint az élelmiszerárak átlagosan öt százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, ami erősen rányomja a bélyegét az éttermi árakra is.

A hivatalos statisztikai adatok szerint a gyümölcsök ára 40 százalékkal ugrott meg egy év alatt, sertéshús és a burgonya, amelyek nem hiányozhatnak a csehek asztaláról, 25, illetve 60 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban. A zöldségekért egyharmadával kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor.

Prágában egy átlagos vendéglői étkezés italfogyasztás nélkül 137 koronába (1700 forint) kerül, s bár vidéken alacsonyabbak az árak, ott is jelentős a növekedés Ostravában például 113,7 koronát kell fizetni, ám ez 7,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Eközben az átlagos csehországi infláció 2012 óta nem látott szintre 2,8 százalékra erősödött.

HOZZÁSZÓLÁSOK