A kemény brexittől rettegnek a csehek

Amennyiben Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, az 0,5-1 százalékkal csökkentené Csehországban a bruttó hazai termék (GDP) növekedését - nyilatkozta Tomás Petrícek cseh külügyminiszter szombaton a cseh közszolgálati hírtelevíziónak (CT24). A tárcavezető szerint ezt a cseh kormány szakértői számították ki.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 16. szombat, 19:11
Fotó: Getty Images

"Több változat lehetséges. A nagy probléma természetesen a megállapodás nélküli brexit esetében merül fel. Számításaink szerint ebben az esetben 0,5-1 százalék közti GDP csökkenés várható" - mondta Petrícek, aki a müncheni biztonságpolitikai konferencián nyilatkozott a prágai televíziónak.

"Ez aránylag súlyos következmény, ezért bízom abban, hogy az egyik félnek sem érdeke, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozzon az EU-ból" - jegyezte meg a cseh diplomácia vezetője.

Tomás Petrícek szerint a megállapodás nélküli brexit esetében Nagy-Britannia sokat veszítene. "A távozás gyakorlati következményei még súlyosabbak lennének. Franciaországban már most készülnek a végeláthatatlan kamionsorokra, hiszen nem lesznek szabályok, amelyek alapján a kamionokat ellenőrizni tudnák" - mutatott rá a miniszter. Hasonló problémák merülnének fel a légi közlekedésben és más területeken is - tette hozzá.

"Bízom abban, hogy sikerül megtalálni a megoldást" - vélte a politikus a cseh televíziónak nyilatkozva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2019.02.16 20:12

Mit rinyálnak a csehek? Ha az angolok úgy döntöttek, h kilépnek, akkor kilépnek. Elegük lett a brüsszeli ugatásból. Maximálisan megértem őket. Kevesebb lesz a cseh GDP? Át kell szervezni a kereskedelmet, nem az angolokat hibáztatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.16 20:04

Csehül csaholnak. Az biztos hogy kevesebb Skodát fognak eladni Angliába, de úgy hallom hogy az orosz piacra egyre többet. Ne ríjanak tehát, hacsak nem büdös nekik a keleti pénz.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html