Óriási offenzívát indítottak a csehek

A csehországi munkaadók Ukrajna után Szerbiában igyekeznek munkavállalókat találni az óriási munkaerőhiány enyhítésére.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 24. hétfő, 06:20
Fotó: Shutterstock

Csehországban 1997 óta nem volt olyan kevés ember a munkaközvetítők nyilvántartásában, mint most írta a vajdasági Szabad Szó Leginkább az építőiparban keresnek egyszerű fizikai munkásokat, továbbá nincs elegendő termékszerelő, tehergépjármű-sofőr, vendéglátóipari alkalmazott.

A munkáltatók már nem követelnek teljes szakképzettséget, s a gyakorlat sem feltétel. Mint az egyik cseh kommentátor írta, ahhoz, hogy az ember álláshoz jusson, már az is elegendő, hogy ne legyen iszákos, és hogy egyáltalán hajlandó legyen megjelenni a munkahelyen.

Az alkalmazásban levőknek több mint a fele bruttó 1068 eurót keres, a szakképzetlen dolgozóknak a legegyszerűbb munkákért járó minimálbér 478 euró. Prágában és Csehország középső térségében a legmagasabbak a fizetések, ott koncentrálódik az autóipar, és a havi bruttó bér eléri az 1556 eurót.

A cseh vállalatok Ukrajna után most már Szerbiában is munkásokat toboroznak. Szeptember 1-je óta könnyített eljárással adják ki a munkaengedélyeket, és évente hozzávetőlegesen 2000 embert alkalmaznának. Az előírások szerint a szerbiai munkásokat Csehországban legkevesebb egy évre kell szerződtetniük, és ugyanakkora fizetésért kell őket alkalmazniuk, mint a csehországi munkásokat.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK