Csehország a klinikai halál állapotába került

Csehországban leállt az ország tömegközlekedési vérkeringése, mivel az iskolák bezárása után nincs értelme járatni az üresen kongó vasúti szerelvényeket és autóbuszokat. A szeszesital-értékesítés halvány árnyéka önmagának.
Barabás Júlia, 2020. október 17. szombat, 08:42
Fotó: Shutterstock

Csehországban a vasúti és autóbuszos szolgáltatásokat nyújtó vállalatok csökkentették a városok között közlekedő járataikat, miután olyan durván visszaesett az utazók száma, hogy sok járatot nem érdemes fenntartani - adta hírül a Radio Praha. A diákok, akik buszon vagy vonaton közlekedtek lakóhelyük és iskolájuk között, a középiskolákban és az egyetemeken bevezetett online oktatás miatt nem kelnek útra.

Erre rárakott egy nagy lapáttal, hogy a kormány döntése értelmében az általános iskolákat is bezárták. Emellett a turisták száma is jelentősen csökkent, ami tovább mérsékli a tömegközlekedés igénybevételét. A koronavírus-járvány tavaszi első hullámában hasonló intézkedéseket hoztak, aminek eredményeként a járatok száma a megszokott tizedére esett.

Eközben az előzetes becslésekből kiderült, hogy szeszes italok értékesítése 2020-ban várhatóan 35-40 százalékkal lesz kisebb az egy évvel korábbinál. Ez kétmilliárd korona (több mint 26 milliárd forint) kiesést okozhat a termelőknek - derül ki a cseh alkoholtermelők és importálók szövetségének adataiból. Az ok a vendéglői eladások visszaesése - az országban vendéglátóipar hozza a szeszesital-eladások felét. Emellett hiányzik a turisták és a külföldi vendégmunkások fogyasztása is, valamint rosszkor jött a januári jövedékiadó-emelés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.10.17 23:29

Nem lehet eligazodni! a szomszédos Németországban meg kiderült, hogy az iskolák nyitva tartása semmilyen gondot nem okoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.10.17 23:26

Biztos, hogy le kellett állítani Csehországot? Nálunk sem kevés a fertőzött és halálos áldozat is van bőven...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html