Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehországban ugyan még mindig viszonylag kevés brit állampolgár él, legalábbis összehasonlítva a más nemzetekhez tartozó külföldiek viszonylag nagy számával, ám a 2016. júniusi függetlenségi népszavazás óta számottevően bővült a brit közöség - derül ki a Radio Praha cikkéből. Az elmúlt év végén 8332 brit állampolgár élt a cseheknél a prágai belügyminisztérium adatai szerint, akik közül 2666-nak volt állandó tartózkodási engedélye.

Három és fél évvel korábban még csupán 6111 volt a regisztrált britek és 1716 az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők száma. Ez tehát az jelenti, hogy az előbbi adat harmadával, míg az utóbbi 55 százalékkal ugrott meg. A növekedés egyébként általános tendencia, mások mellett a Csehországban dolgozó vagy élő  franciák és németek száma is emelkedett.

Az idei év végéig a brit állampolgárok személyi igazolványuk vagy útlevelük birtokában léphetnek be Csehországba. Ha 30 napnál tovább akarnak ott tartózkodni, akkor hivatalosan kérniük kell a regisztrációjukat, majd idővel ideiglenes letelepedési engedélyért folyamodhatnak.