Csehországban már lelassult a pénzromlás

A prágai statisztikai hivatal legújabb jelentésében az idei év eddigi legalacsonyabb fogyasztói inflációs adatait közölte október hónapra vonatkozóan.
Pápai Csaba, 2008. november 10. hétfő, 13:54
Fotó:

A várakozásoknál nagyobb arányban fékeződött az infláció Csehországban októberben. A fogyasztói árak elmúlt havi emelkedése az év során eddig a legalacsonyabb volt - írta a Bloomberg. Az elemzők szerint a közlekedési és az élelmiszer-kiadások mérséklődése fogta vissza a múlt hónapban az inflációt a visegrádi országban.

A szeptemberben közölt 6,6 százalékos éves szintű inflációs adat után októberre 6 százalékot jelentett a prágai statisztikai hivatal, míg a Bloomberg által megkérdezett elemzők konszenzusa 6,2 százalékos, míg a cseh jegybank 6,4 százalékos pénzromlást vetített előre éves összehasonlításban. Havi szinten nem változott az infláció mértéke.

A cseh központi bank legújabb előrejelzése szerint akár már jövőre elérheti a fogyasztói infláció a testület által meghatározott 3 százalékos célt, ami tovább kamatcsökkentéseket tenne lehetővé a monetáris politikusok számára. A jegybanki alapkamat Csehországban 2,75 százalék; a jegybank monetáris tanácsa november elején 75 bázisponttal csökkentette a rátát, hogy a lassuló gazdasági növekedésnek újabb erőforrásokat biztosítson, valamint hogy saját kamatszintjét az eurórégióban érvényben lévő, 3,25 százalékos kamat közelében tartsa.

Az Unicredit elemzői a legújabb inflációs adat láttán már decemberre további kamatmérséklést várnak.

Ahogy arról a Napi korábban beszámolt, a prágai pénzügyminisztérium a pénzügyi válság miatt csökkentette a gazdaság növekedésére vonatkozó idei és jövő évi prognózisát: a GDP idei bővülése eszerint 4,6 százalék helyett 4,4 százalékos, a jövő évi 4,8 helyett csak 3,7 százalékos lesz.

A független elemzők túl optimistának tartják az újabb prognózist is: szerintük jövőre valószínűleg 2,9 százalékra lassul a GDP bővülésének üteme.

Az infláció a minisztérium prognózisa szerint az idén 6,4, jövőre 2,9 százalékos, a GDP-arányos államháztartási hiány pedig 1,2 százalék lesz ebben az esztendőben. A munkanélküliség az idei és jövő évi 4,4 százalékról 2010-ben 4,6 százalékra emelkedik.

HOZZÁSZÓLÁSOK