Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jourová szerint Csehországnak is aktívabbnak kellene lennie az Európai Unióban és nem kellene mindenáron szolidárisnak lennie Magyarországgal és Lengyelországgal, amelyeket Brüsszel a liberális demokrácia korlátozásával vádol.

A világban a helyzet megváltozott, az embereknek és az európai államoknak is tudatosítaniuk kell, hogy már semmi sem lesz úgy, ahogy az az elmúlt évtizedekben volt - fogalmazott.

"A megoldás annak tudatosítása, hogy Európában létkérdés összetartani, mert megjelent egy sor külső kihívás és veszély" - mutatott rá a biztos. Hozzátette: ugyanakkor azt is be kell biztosítani, hogy az államok ne érezzék túl szűknek az európai politikát.

A legjobb jövőbeni forgatókönyv Jourová szerint az lenne, ha az Európai Unió kevesebb területen hozna döntéseket, de azokban biztosítaná az eddigieknél jobb együttműködést. A biztosnak meggyőződése, hogy ezt a célt szolgálja a következő hétéves európai költségvetés tervezete, amely kiemelt hangsúlyt helyez az EU külső határainak védelmére a migráció előtt, a belső biztonságra és az európai védelmi képességek megerősítésére.

Feszültségforrás lesz Prága is?

Jourová szerint a politikusoknak jobban el kell magyarázniuk, mit is jelent az EU, hogy erősödjön az embereknek a szervezetbe vetett bizalma. Ezzel együtt jobban oda kell figyelni a polgárok aggodalmaira is, akiket elbizonytalanított a migrációs válság és aggódnak biztonságukért.

Vera Jourová a CTK hírügynökség szerint beszédében felszólította Csehországot, hogy ne igyekezzen minden áron szolidáris lenni Magyarországgal és Lengyelországgal, amelyeket az Európai Bizottság a liberális demokrácia korlátozásával vádol. Amennyiben Csehország nem lesz aktívabb a problémák európai megoldásának keresésében, és csak bírálni fog, az a jövőben problémát jelenthet számára - vélekedett.

"Amennyiben Európa egyre nagyobb nyomás alá kerül, és tudjuk, hogy új fenyegetések jelentek meg, akkor megjelenik az igyekezet, hogy eldobja magától a homokzsákokat. Homokzsákok lehetnek azok az államok is, amelyek nemhogy nem tartanak vakon egybe, de nem is működnek együtt, nem alkotnak együtt és nem dolgoznak a közös ügyön" - fogalmazott a cseh uniós biztos. Szerinte ez a tendencia elsősorban Németország és Franciaország együttműködésében kivehető. Megjegyezte, hogy mindkét ország szerepe növekedni fog azt követően, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót.