Csehországon keresztül menekítik az oroszok a vagyonukat

Több száz millió koronányi (több milliárd forintnyi) vagyont menekítettek ki tavaly Oroszországból Csehországban működő cégeken keresztül Ciprusra vagy Hongkongba - állapította meg a cseh pénzügyminisztérium pénzügyi és elemző osztálya (FAÚ) legújabb éves jelentésében.
MTI-Eco, 2015. február 23. hétfő, 12:03
Fotó: Reuters

Libor Kazda, a FAÚ igazgatója a közszolgálati hírtelevízióban (CT24) felhívta a figyelmet arra, hogy számos külföldi cég, döntő részben oroszok, Csehországot tranzitországként használják nyereségeik adóparadicsomokba menekítéséhez. "Tavaly ezt a jelenséget kockázatként értékeltük, korábban ez nem így volt" - mutatott rá Kazda.

Leszögezte, hogy az adóparadicsomokba utalt pénz nem mindig hozható összefüggésbe törvényellenes cselekményekkel. "Nem minden esetben van szó pénzmosásról. Amennyiben létezik ilyen gyanú, kivizsgáljuk az esetet. Általánosan azonban elmondható, hogy Csehország nem működik pénzmosodaként" - szögezte le a FAÚ igazgatója. Ezek a külföldi vállalkozói csoportok már hosszabb ideje Csehországban élnek, vállalkozásaik más országokban működnek, de a pénzek továbbítására csehországi bankokat használnak. Kevés olyan eset van, amikor a külföldi cégek Csehországban szerzett nyereségüket menekítik adóparadicsomokba - tette hozzá.

A FAÚ éves jelentése szerint tavaly 3192 gyanús pénzügyi tranzakciót vizsgáltak meg a hivatalok, míg 2013-ban csak 2721-et. A gyanús tranzakciók 70 százalékára a bankok hívták fel a hatóságok figyelmét.

Büntetőeljárást tavaly 263 esetben indítottak, míg 2013-ban 177 alkalommal. A FAÚ a gyanús pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatban tavaly 2,18 milliárd koronát foglalt le - írja a Právo című napilap. Andrej Babis pénzügyminiszter szerint a felderített esetek számának megugrása azt mutatja, hogy sikerült javítani a FAÚ tevékenységének hatékonyságát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.02.23 12:21

A cseh korona carry trade devizaként való erősítése sem bűncselekmény. Micsoda hiszti lenne ha be kellene vezetniük az eurót! Az orosz tőkevándorlás most a kínai bankoknak kedvez szemben az itt elhintett off-shore legendával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html