Csernobillal felérő ökológiai katasztrófa fenyeget

A csernobili atomerőmű katasztrófájához hasonló tragédiára figyelmeztet az orosz környezetvédelmi ügynökség, azaz egy hivatalos állami szervezet vezetője, aki nemrégiben a saját szemével győződött meg egy elhagyott vegyi üzem életveszélyes állapotáról.
Komócsin Sándor, 2019. július 25. csütörtök, 15:35
Fotó: Pixabay

Olyan környezetvédelmi tragédiát okozhat egy elhagyott vegyi üzem Szibériában, amilyenre a csernobili atomerőmű 1986-os balesete óta nem volt példa - állítja Szvetlana Radionova, az orosz állami környezetvédelmi ügynökség, a Roszpriodnadzor vezetője. Ha nem hoznak sürgős intézkedéseket ezek elkerülésére, akkor hamarosan tanúi lehetünk a katasztrófának. Az irkutszki régióban lévő Uszoljehimprom vegyi gyárban klórt és más anyagokat állítottak elő 2017-ig, a vállalat csődjéig.

Az üzem azóta elhagyottan áll, annak ellenére, hogy továbbra is a legkülönbözőbb mérgező anyagok találhatók felhalmozva a területén. Radionova nemrégiben személyesen is felkereste a telephelyet, ahol egyebek mellett olajhulladékkal töltött kutakat talált. Ezek felrobbanhatnak, és tartalmuk eljuthat az Angarába, Szibéria legnagyobb folyójába. Az üzem területe már most egy környezetvédelmi katasztrófa színhelye - fogalmazott a környezetvédelmi hivatal vezetője.

Senki sem tudja

Most azonnal tenni kell ellene valamit, vagy egy ökológiai Csernobilt kapunk a nyakunkba - folytatta a hivatalos orosz irányvonalat követő Izvesztyija napilapnak nyilatkozva. Senki sem tudja pontosan, mi minden van ebben az üzemben - tette hozzá figyelmeztetéséhez, megjegyezve, hogy hatalmas mennyiségű higannyal szennyezett anyagot látott, ami éppen "higanytalanításra" várt. Hozzátette még mindehhez, hogy nyomás alatt lévő tartályok is vannak a telephelyen, amelyek ismeretlen vegyi anyagot tartalmaznak.

Radionova szerint a félig lerombolt állapotban lévő üzem hanyag tulajdonosai kiszorították az utolsó megszerezhető bevételt és profitot is a létesítményből, majd egyszerűen hátrahagyták. Szavait igazolhatja, hogy a gyár tulajdonosai nem vették a fáradságot, hogy feleljenek a felvetéseire.

Fekete hó

Szibériai rémtörténetek korábban is napvilágot láttak. Például a hatóságok ideiglenesen bezárattak egy szénfeldolgozó üzemet, amelyet fekete hóesést kiváltó súlyos levegőszennyezéssel gyanúsítottak - írta a heol.hu. (A fekete hóról fotók és videó is készült.) A Moszkvától több mint 3000 kilométerre fekvő Kemerovói terület három városában februárban több alkalommal is fekete hó esett. A lakók szerint a házakat és járműveket beborító fekete hó olajos tapintású és nehezen tisztítható volt. A hatóságok Kiszeljovszkban működő szénfeldolgozó üzemet találták bűnösnek, amelyben egyáltalán nem szűrték a levegőbe kerülő port.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.07.26 09:56

Tipikus orosz történet. Nem ma kezdődött ez.

A recept:

" Végy egy hatalmas lakatlan területet ( nevezzük Szibériának )."
" Telepíts oda mindenféle olyan gyárat, üzemet, katonai létesítmény, amit nem akarsz, hogy szem előtt legyen és amitől az emberek hullanak mint a legyek. Illetve a lakott településekről hord oda a világ legveszélyesebb mocskait szemetét amit ember gyártott."
"Amikor az adott terület teljesen lakhatatlanná vált a sok mérgező szartól, akkor egyszerűen állj odébb egy másik területre, ezt hagyd ott, majd 50-100 év alatt a természet megoldja a gondot...vagy nem, de kit érdekel."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

M0ng00s3, 2019.07.25 20:41

A mi mindennapi orosz-ekézésünket add meg nékünk ma....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.07.25 16:14

"Szavait igazolhatja, hogy a gyár tulajdonosai nem vették a fáradságot, hogy feleljenek a felvetéseire."
Hát persze...

A cikk egy kissé szenzációhajhász. Az oroszok nem kicsit szarnak úgy általában bele a környezetvédelembe.
Főleg ha azt hiszik, hogy az nem őket érinti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html