Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjelentek a munkások a brazil kávéültetvényeken, amelyeken megkezdődött a szeptemberig tartó betakarítási szezon. A kávécserjék azonban kevesebb tennivalót fognak nekik adni, mint az elmúlt években, mert a szárazság visszafogta fejlődésüket és egy levélbetegség is gyengítette őket - derül ki a BBC helyszíni tudósításából. Idén a január és a február, amely normál esetben az esős évszak időszaka, évtizedek óta nem látott szárazságot hozott, ami súlyosan érintette a kávétermelő régiókat.

Diogo de Oliveira Marcio termelő sajnálkozva mutatta a BBC tudósítójának a lekonyult, szomjazó leveleket. Mint mondta, a legnagyobb csapást a fiatalabb növények szenvedték el, mert ezek gyökérzete még csenevész, nem ér le olyan mélységbe, ahonnan némi vizet még ki tudnának szivattyúzni. Mutatott néhány termést - kávécseresznyét -, amely szottyantan függött az ágon, belül semmi, a kávébab nem termett meg.

Mínusz 30 százalék

Szakértők szerint egy kávécserjéről normál esetben 100 kilogramm termést lehet betakarítani, amelyből 50 kilogramm zöld, pörköletlen kávébab nyerhető ki. A vízhiány miatt a fiatalabb cserjék csak 30 kilogramm zöld kávébabot ígérnek, míg az ezeknél kissé magasabbak, idősebbek 35-40 kilogrammot fialnak. Diogo farmjától nem messze működik az a szövetkezet, amely összegyűjti tagjai termését feldolgozásra és szárításra. A szövetkezet vezetője hosszabb távú hatástól tart.

Mint mondja, a vízhiány miatt a kávécserjék a szokásosnál kevesebbet nőttek. Mivel a termés a növekményen van, jövőre még kisebb lehet a hozam, mint idén. Az egyik nagy kávéexportáló cég vezetője szerint ugyanakkor korai még a jövő évi termés nagyságáról spekulálni, de az biztos, hogy végső soron a fogyasztóknak többet kell majd áldozniuk szenvedélyükre.

A hatás nem azonnali, mivel a termelők készletekkel is rendelkeznek, amelyeket idén még piacra dobhatnak. Emellett számos kávéfeldolgozással (pörköléssel) foglalkozó cég évekre előre rögzített áron vásárol, ami némi védelmet jelent az azonnal drágulással szemben. Ugyanakkor a következő hetek elkerülhetetlenül áremelkedést hoznak - véli az exportőr cég vezetője.

Plusz hetven százalék

A tőzsdén mindenesetre már erősen érezhető a szárazság hatása. Az amerikai ICE Futures határidős tőzsdén tavaly novemberben az idén júliusi szállítású arabica kávé ára fontonként 1,09 dolláron állt, ami áprilisra ennek duplájára, két dollár fölé ugrott. Mostanában 1,70 körül ingadozik a jegyzés. Hiába kapnak azonban a kávétermelők többet a terményükért, ez nem ellensúlyozza a gyenge termést. Sokba kerül a betakarítók serege, miközben a kávé minősége rosszabb, ezért kevesebbet ér.

A boldog emlékezetű 2013-ban 146 millió zsák kávé termett a világon, amelyből 49 milliót a brazil termelők állítottak elő - idéz piackutatási adatokat a BBC. A brazíliai termés 40 százaléka kerül a hazai piacra. A világ legnagyobb kávépiaca az USA, ahol évente 12 milliárd dollárt költenek el a vevők fekete szenvedélyükre. Brazília az amerikai piac második legnagyobb ellátója. Az egy főre eső fogyasztásban Finnország áll az élen évi 8,4 kilogrammnyi kávé felhörpintésével.