Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mosni vagy nem mosni - ez itt a kérdés. Akár azért, mert otthon így látta, akár azért mert a vért, nyálkát szeretné lemosni a húsról, az emberek 70 százaléka megmossa a boltban vásárolt csirkét főzés előtt, mit sem tudva arról annak veszélyeiről.

Ezzel ugyanis csak az ételmérgezés rizikóját növelik - írja a Consumer Reports mértékadó amerikai fogyasztóvédelmi magazin a szintén amerikai Journal of Food Protection szaklapban megjelent vizsgálatra hivatkozva.

Hiába szóltak

A kutatók háromszáz embert filmeztek le főzés közben egy tesztkonyhában, ahol ugyanúgy kellett csirkét készíteniük, mint otthon. Csak olyan emberek vettek részt a tesztben, akik otthonukban megmossák a húst főzés előtt. Adtak nekik egy ártalmatlan baktériummal előre megjelölt csirkét, majd e-mailben figyelmeztették őket arra, hogy, veszélyes dolog a bolti húst megmosni.

A kísérlet célja az volt, hogy bemutassák, milyen bakteriális fertőzéseket okozhat maga a mosás folyamata a konyhában. A tesztelők 60 százaléka a figyelmeztetés ellenére ragaszkodott a hús leöblítéséhez, ezért a mosogató medencéjében volt utána baktérium. Az érintettek 26 százalékánál a baktérium elérte a köretet, 14 százalékuknál azután is voltak bacik a mosogatóban, hogy kimosták azt.

Azok a tesztelők, akik a figyelmeztetést betartva nem mosták meg a csirkét, leginkább a nem megfelelő kézmosás miatt vitték tovább a szennyeződést. Kiderült, hogy a résztvevők mindössze 25 százaléka mos kezet minden alkalommal, ha ételhez nyúl, közülük is csak 2 százalékuknak sikerült ezt helyesen, legalább 20 másodpercig szappannal véghezvinni.

Néhány tanács a fertőzések elkerüléséhez

  • Megfelelő kézmosás szappannal, minimum 20 másodpercig, majd öblítés és szárítás.
  • Rendszeres kézmosás a nyers élelmiszerekkel való érintkezés után.
  • A csirkéről inkább nedves papírtörlővel kell eltávolítani az esetleges baktériumokat, hogy azok ne kerüljenek más helyekre is a konyhában a főzés során.
  • Az előkészítésben részt vevő konyhai eszközöket, deszkákat, késeket, tányérokat is alaposan el kell mosni a művelet után.
  • Érdemes élelmiszer-hőmérőt használni. A csirkét legalább 74 fokra kell felhevíteni, akár egészben, darabokban vagy darálva kerül elkészítésre. A marha, bárány és sertéshúst minimum 62-64 fokon lehet egészben vagy darabokban sütni, darálva pedig 74 fokot igényel a megfelelően biztonságos elkészítés.

Aggasztó eredmény

A megfelelő főzésre, sütésre - azaz hőkezelésre - szükség is van, egy idén publikált németországi felmérés szerint boltban kapható csirkék jelentős része problémás. A Germanwatch nevű szervezet német boltokban gyűjtött 59 csirkehúsmintát elemzett egy egyetemi laboratóriumban, és a mérések szerint 56 százalékukon antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg. Aggasztó, hogy a négy legnagyobb német vágóhídról származtak az állatok, ahonnan egész Európába szállítanak.

A kórokozók kialakulásának legfőbb forrása az, hogy a baromfitelepek antibiotikumokkal tömik az egészséges állatokat is, így a mutációk révén könnyen kialakulnak a rezisztens baktériumok. A Germanwatch azt követeli, hogy a baromfitelepeken drasztikusan csökkentsék az antibiotikumok használatát, és az ipari gazdaságokból származó csirkehúst megfelelően címkézzék fel.