A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén várhatóan 7,5 százalékkal, jövőre további 6 százalékkal zuhan. A hivatalos ukrán devizatartalék november végéig 8 milliárd dollárra apadt; a Moody's számításai szerint ez már egyhavi importszámla fedezetére sem elég. A cég szerint ebben a helyzetben növekszik a törlesztési államcsőd kockázata, tekintettel arra is, hogy 2015-ben hozzávetőleg 28 milliárd dollárnyi külső szuverén adósságkötelezettség jár le. A Moody's szerint ezt valószínűleg nem fogják fedezni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), Európai Uniótól és más hivatalos külső hitelezőktől várható finanszírozások.

A hitelminősítő várakozása szerint mindeközben az államadósság-ráta is gyors ütemben növekszik, elsősorban a nemzeti fizetőeszköz, a hrivnya eddig bekövetkezett 50 százalékos leértékelődése miatt. A Moody's elemzői azzal számolnak, hogy a GDP-arányos ukrán államadósság-ráta az idén 76 százalékra, 2015-ben 79 százalékra emelkedik. A cég hangsúlyozza, hogy az ukrán államadósságnak mintegy a fele devizakötelezettség.

A Moody's becslése szerint ebben a helyzetben - függően az orosz földgázimport költségeitől és mennyiségétől, valamint attól, hogy a Gazprom orosz gázipari cég mennyire lesz rugalmas a felhalmozott fizetési hátralék ügyében - Ukrajnának legalább 15-20 milliárd dollár hitelre lesz szüksége a következő tizenkét hónapban a jelenlegi hivatalos külső segélyprogramok folyósításain felül.

Az eddig jóváhagyott külső finanszírozási programok más nagy londoni házak szerint sem lesznek elégségesek az ukrán törlesztési csőd elkerüléséhez. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai ugyanerről összeállított tanulmányukban közölték, hogy becslésük szerint az ukrán gazdaság - egyelőre fedezetlen - finanszírozási hiánya 2015-ben 28 milliárd dollár lesz. A ház jelenlegi várakozása az, hogy az ukrán jegybanki devizakészlet 2014 végére 7,4 milliárd dollárra apad.

A cég számításai szerint Ukrajnának 2016-ban további 12,8 milliárd dolláros külső finanszírozásra lesz szüksége a csőd elkerüléséhez, vagyis a JP Morgan londoni elemzői a következő két évre összesen csaknem 41 milliárd dolláros külső finanszírozás előteremtését látják szükségesnek Ukrajna számára.

A ház szerint mindezek alapján az IMF-nek alaposan át kell terveznie 2015-re szóló ukrajnai finanszírozási programját, tekintettel arra, hogy a valutaalap ukrajnai előirányzatában a jövő évre csak 10,8 milliárd dolláros folyósítás szerepel.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap tovább rontotta Ukrajna eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-osztályzatát, "CCC-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy ha nem érkezik az eddigieken felül további külső pénzügyi segítség, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.