Csoda történt Litvániában

Litvániában csoda történt február utolsó hetében: az áram ára hirtelen ötödével csökkent. A magyarázat egyszerű: nagyon fújt a szél. A litvánok lengyelországi szélerőmű-beruházásokat terveznek.
Barabás Júlia, 2020. március 5. csütörtök, 06:21
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció

A litván Elektrum Lietuva független áramszolgáltató cég arról számolt be, hogy február utolsó hetében 19 százalékkal csökkent az áram ára az azt megelőző héthez képest - adta hírül a Rzeczpospolita. A háttérben az áll, hogy a viharos erejű szélnek köszönhetően több mint 20 százalékkal nőtt a szélkerekek teljesítménye.

Ez a hír éppen jókor jött a az állami tulajdonban lévő Lietuvos Energija ellenőrzése alatt álló Ignitis Groupnak, amely március első napjaiban írt alá egy hitelgarancia-szerződést az Európai Befektetési Bankkal egy lengyelországi beruházás finanszírozására. Pomerániában építenek szélerőműfarmot 258 millió zloty (közel 19 milliárd forint, nagyjából egy új Nemzeti Színház ára) ráfordításával.

A cégcsoport 2019 szeptemberében jelentette be, hogy 127 millió eurót (40 milliárd forint) költ szélerőmű-beruházásokra lengyel földön. Korábban megvásárolták a Pomerania Invall szélenergiacéget a spanyol IGE-től. A fejlesztések az elmúlt év júliusában indultak el az első 94 megawatt kapacitású létesítmény 2021-re készülhet el.

HOZZÁSZÓLÁSOK