Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A nyugdíjas korúnak számító amerikaiak, azaz a 65 év felettiek átlagos hitelkártya-tartozása több mint 10,2 ezer dollár, szemben a teljes épesség átlagával, amely ez alatt a határ alatt maradva csak 9,8 ezer dollár - idézi a CNN Money a Demos közpolitikai kutatóintézet felmérését. Nagyobb gond, hogy az előbbi adat 26 százalékos növekedés a szervezet 2005-ös jelentéséhez képest, míg az utóbbi csak háromszázalékos.

Az idősek gyorsuló eladósodásának hátterében elsősorban egészségügyi kiadásaik állnak. Igaz ugyan, hogy a megkérdezett háztartások több mint fele okolja eladósodásáért megugrott egészségügyi költségeit, ám míg az átlagos családok csak valamivel több mint kétezer dolláros tartozást írnak ennek a számlájára, a nyugdíjasok esetén ez az összeg négyezer dollár. A legtöbben gyógyszereik kifizetésére vesznek fel hitelkártyakölcsönt.

A felmérés cáfolta azt a közkeletű vélekedést, hogy a hitelkártya-adósságok azoknál ugranak meg, akik gátlástalanul költekeznek. A megkérdezettek több harmada nyilatkozott úgy, hogy az év 12 hónapjából legalább ötben alapvető megélhetési költségeinek fedezésére is használja hitelkártyáját.

Sokkal nagyobb átlagos adósságot - 13,3 ezer dollárt - halmoztak fel azok a háztartások, amelyek ilyesmire is költenek kártyahitelük terhére, mint azok, amelyek nem. Utóbbiak átlagos tartozása csak 7,8 ezer dollár.