BUX
37954

Csődgondnokság az eurónak?

Az uniós alapszerződés módosítása (illetve annak elkerülése), a bajba jutott euróországok megmentését szolgáló alap feltételes kibővítése, egy esetleges eurókötvény-kibocsátás hátterének megteremtése – ilyen, egyenként is súlyos kérdéseket kellene végigvenni a ma kezdődő uniós csúcstalálkozó résztvevőinek.

NAPI, 2010. december 16. csütörtök, 04:30

Nem tartozik már a tabutémák közé az adósságleírás sem, bár ez még messze nincs a hivatalos napirenden.

A piac nem fogja kímélni a gyengéket - ezt mutatja a Moody’s tegnapi döntése is, amellyel leminősítést vetített előre az ingatag finanszírozási helyzetbe kerülő Spanyolországnak, ismét megrendítve az eurót.

Az európai hatóságok úgy döntöttek, hogy elkerülik az államcsődöt vagy az adósságok leírását, attól tartva, hogy ez bankválságot okoz, így a kötvénytulajdonosokat az adófizetők terhére védik meg, ami politikailag elfogadhatatlan - fogalmazott Soros György a Financial Timesban megjelent írásában.

Elkerülhetetlen a fizetésképtelenség beismerése a görögöknél, az íreknél, de még a portugálok is hasonló helyzetbe juthatnak - véli hasonlóan Samu János, a Concorde elemzője.

Ha a konkrét csődöt elkerülik is ezek az országok, hasonlót jelentene az is, ha a mentő csomagokat esetleg tíz évre meghosszabbítanák.


További részletek a Napi Gazdaság csütörtöki számában