Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A búzatermelés 5,1 százalékkal, 646 millió tonnára csökkenhet idén a tavalyi 681 millió tonnáról - írja a Bloomberg. A borús kilátások fő oka az oroszországi termeléscsökkenés: a termőföldek 27 százalékát semmisítette meg a szokatlan kánikula és a belföldi árak letörése érdekében az ország az év végéig moratóriumot rendelt el a gabonaexportra.

Ennek ellenére a készletek elegendőnek bizonyulnak - véli a FAO. Az összesített gabonatermelés a tavalyi 2,257 milliárd tonnáról idén feltehetően 2,238 milliárd tonnára esik. Ez egyszázaléknál alacsonyabb csökkenést jelent, azaz túlnyomó részt a kevesebb búzának tudható be a gabona termeléscsökkenése. A FAO szerint a rizstermelés is csökken idén, aminek fő okai a pakisztáni áradások, valamint a fülöp-szigeteki szárazság.

Árpából és kukoricából ugyanakkor több teremhet idén, a tavalyi 1,121 milliárd tonna termelés 1,125 milliárd tonnára nőhet.

A világ búzakereskedelmére vonatkozó előrejelzéseken is vágott a FAO, főként a magasabb árak miatt, ami visszavetheti az importkeresletet, főként a takarmányok terén.