Csökkenhetnek az árak a szomszédban

Tovább csökkentené Romániában a jelenleg 20 százalékos áfát, és eltörölné a kiskeresetűek jövedelemadóját a Szociáldemokrata Párt (PSD), amelynek a közvélemény-kutatások szerint legalább nyolc százalékpontos előnnyel nyerheti a decemberi parlamenti választásokat.
MTI, 2016. október 9. vasárnap, 20:46
Fotó: Reuters

A PSD vasárnap tette közzé választási programja gazdasági fejezetét, amely szerint a - hatályos adótörvénykönyv által - 2017 január elsejétől előírt egy százalékpontos áfa-csökkentés után 2018-ban újabb egy százalékponttal, 18 százalékra csökkentenék Romániában az adót.

A PSD eltörölné a jövedelemadót 2000 lejnél (140 ezer forint) alacsonyabb bruttó bérek esetében, az ezt meghaladó béreknél pedig a jövedelemadót a jelenlegi 16-ról 10 százalékra csökkentené. Az orvosok és IT-szakembereknek keresetüktől függetlenül nem kellene jövedelemadót fizetniük. Romániában jelenleg 2000 lej a nettó átlagbér. A PSD egy sor járulékcsökkentést is ígér, amelyek nyomán egy munkáltatónak az eddigi 175 helyett állítólag csak 161 eurójába fog kerülni az, hogy alkalmazottjának 100 eurós bért fizessen. A szociáldemokraták a szabadfoglalkozású egyéni vállalkozók (ügyvédek, újságírók, művészek, orvosok, taxisok, tanácsadók) adó- és járulékterheit is csökkentenék, és eltörölnék az ingatlan-adásvétel áfáját, valamint az 1600 köbcentiméternél kisebb hengerűrtartalmú autók adóját. Liviu Dragnea pártelnök szerint a PSD precíz hatástanulmányok alapján "óvatos pesszimizmussal" dolgozta ki gazdasági programját.

Az államháztartási hiány megduplázásával járó, de a gazdasági növekedést is gyorsító adócsökkentéseket a tavaly ősszel lemondott szociáldemokrata Ponta-kormány indította el Romániában. A román GDP - főleg a belső fogyasztás megugrásának köszönhetően - hat százalékkal növekedett az utóbbi évben. A Ponta-kabinet által idén bevezetett négy százalékpontos áfa-csökkentés és a közalkalmazotti béremelések közepette a Dacian Ciolos jelenlegi szakértői kormánya így is nehezen tudta a deficitet a GDP 3 százaléka alatt tartani.

A jelenlegi technokrata pénzügyminiszter, Anca Dragu szerint Romániának 2017-ben is csak óvatos bérpolitikával és a strukturális reformok folytatásával van esélye a kitűzött 2,9 százalékra szorítani a hiányt.

HOZZÁSZÓLÁSOK