Csökkent a cseh infláció

Júliusban 2,3 százalékra mérséklődött az éves infláció Csehországban a júniusi 2,6 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) csütörtökön Prágában.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 9. csütörtök, 13:09
Fotó: Pixabay

Tavaly júliushoz viszonyítva elsősorban a lakhatási költségek és az üzemanyagok drágultak. A lakbérek júliusban 3,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve, a villanyáram ára öt százalékkal emelkedett. Az üzemanyagok és a motorolajok ára 12,6 százalékos emelkedést mutat. Emelkedtek a szabadidőre és a kultúrára fordított kiadások, valamint az alkoholos italok és a dohányáruk ára is.

A ruházat és a lábbelik ára 1,3 százalékkal csökkent, fél százalékkal volt olcsóbb a telefonálás és 0,1 százalékkal az élelmiszerek és az üdítőitalok. Júniushoz viszonyítva az áremelkedés 0,2 százalékos volt - jegyezte meg a CSÚ. Az elemzők szerint az infláció mérséklődése nem fog folytatódni, és az egész idei évben várhatóan 2-2,5 százalék között mozog majd. Többségi vélemény, hogy az egész Európát sújtó nagy meleg és szárazság következtében rosszabb lesz a termés, ami idővel az élelmiszerárak emelkedéséhez vezet - írja az MTI.

A CSÚ jelentése szerint az idei csehországi gabonatermés is aránylag gyenge, és alig éri el a korábbi évek átlagát. (Újra harap az infláció - íme, a fő ok az elemzők szerint.)

HOZZÁSZÓLÁSOK