A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolva májusban éves összevetésben 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, csakúgy mint áprilisban. Elemzők 0,1 százalékos visszaesést vártak.

Összességében a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek májusban az egy évvel korábbihoz képest, összhangban az elemzői várakozásokkal. Áprilisban is 0,1 százalékos volt az éves infláció.

Az élelmiszereket és az energiát sem számolva 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban. Elemzők az áprilisival megegyező értékre, 0,2 százalékos emelkedésre számítottak.

A gyenge adatok jól mutatják, hogy hatalmas nehézségekkel néz szembe a japán jegybank (BOJ) az infláció és a gazdasági növekedés visszaállításában. Több jegybanki vezető a közelmúltban már arra figyelmeztetett, hogy nagyobb monetáris támogatásra, valamint a kormánnyal való szorosabb együttműködésre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a deflációhoz való visszatérést

A BOJ csütörtökön nem változtatott monetáris politikáján, miután márciusban és áprilisban kiterjesztette gazdaságösztönző intézkedéseit. Kuroda Haruhiko, a jegybank elnöke azonban elismerte, hogy a következő pár évben sem sikerül elérni az inflációs célszámot.

A központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A Bank of Japan korábban még azt remélte, hogy a 2020 márciusában végződő pénzügyi évben sikerül elérni a 2 százalékos célszámot, de már tavaly márciusban világossá vált, hogy erre nem lehet számítani.

A japán gazdaság négy és fél év óta először technikai recesszióba került a márciussal végző három hónapban. Január-márciusban 0,6 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző három hónaphoz képest, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 7,2 százalékos visszaesést mértek. Elemzői előrejelzések szerint a második negyedévben több mint 20 százalékos évesített ütemben csökken a GDP.

A japán jegybank arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 3-5 százalékkal csökkenhet a GDP. A 2021-es pénzügyi évben viszont 2,8-3,9 százalékkal, a 2022-esben pedig 0,8-1,6 százalékkal nőhet a gazdaság.

A japán kormány május utolsó hetében oldotta fel a szükségállapotot, és hagyott jóvá egy újabb, 1100 milliárd jen értékű gazdaságösztönző csomagot, amivel megduplázta a járvány által sújtott gazdaság támogatását célzó intézkedések összértékét.