Az euróövezetben augusztusban - az Eurostat végleges adatai szerint az előzetes becslésnek megfelelő - 2 százalékra csökkent az infláció a júliusi 2,1 százalékról, ami öt és fél éves csúcs volt - idézi az adatokat az MTI.

Az Európai Unióban augusztusban 2,1 százalékra csökkent az infláció a júliusi 2,2 százalékról.

Egy évvel korábban, 2017 augusztusában az euróövezetben 1,5 százalék, az EU-ban 1,7 százalék volt az infláció.

Júliushoz képest az euróövezetben és az EU-ban is 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak augusztusban.

A legalacsonyabb inflációt augusztusban Dániában regisztrálták, 0,8 százalékot. Írországban és Görögországban pedig 0,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves bázison. A legmagasabb infláció augusztusban Romániában volt, 4,7 százalék, Bulgáriában 3,7 százalék, Észtországban 3,5 százalék, Magyarországon pedig 3,4 százalék.

Az augusztusi euróövezeti 2 százalékos inflációhoz az energiaárak 0,87 százalékponttal, a szolgáltatások 0,59 százalékponttal, az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek 0,48 százalékponttal, a nem energiaipari cikkek pedig 0,09 százalékponttal járultak hozzá.

Az előző havinál alacsonyabb augusztusi infláció az energiaárak, a szolgáltatások és a nem energiaipari cikkek mérsékeltebb áremelkedésére vezethető vissza. Az energiaárak 9,2 százalékkal növekedtek augusztusban az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest. Júliusban 9,5 százalék volt az energiaárak éves növekedése. A szolgáltatások ára 1,3 százalékkal emelkedett 1,4 százalék után, a nem energiaipari cikkeké pedig 0,4 százalékkal 0,5 százalék után.

Az energiaárakat, valamint az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek árát leszámítoló maginfláció augusztusban 1 százalékra csökkent a júliusi 1,1 százalékról.

Fotó: Pixabay