Megint zsugorodott Olaszország ipari termelése

Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) hétfőn azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított ipari termelés márciushoz képest 0,7 százalékkal mérséklődött. Elemzők nagyobb, 0,9 százalékos zsugorodást vártak a márciusi 1 százalékos esést követően - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2019. június 10. hétfő, 14:29
Fotó: AFP

Éves összehasonlításban az áprilisi olasz ipari termelés 1,5 százalékkal csökkent a márciusi 1,6 százalékos esés után. Szakértők áprilisra szerényebb, 0,9 százalékos ipari termeléscsökkenést vártak.

Az első négy hónapban Olaszország ipari termelése 0,7 százalékkal zsugorodott a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

A tavalyi egész évet tekintve 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés, de az ütem jelentősen lassult a 2017-ben mért 3,6 százalékhoz képest.

Az olasz ipar teljesítménye négyéves mélypontra süllyedt tavaly, 0,8 százaléknál gyengébb adatot legutóbb 2014-ben regisztráltak, amikor 0,7 százalékkal csökkent a termelés.

Az olasz kormány hivatalosan 0,2 százalékos gazdasági növekedést vár idén. A Nemzetközi Valutaalap tavaly októberben még 0,9 százalékos idei olasz GDP-növekedéssel számolt, ezt a várakozását áprilisban 0,1 százalékra rontotta.

Az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt az olasz GDP negyedéves összevetésben, miután az előző két negyedévben egyaránt 0,1 százalékkal zsugorodott a gazdaság teljesítménye, és Olaszország akkor ezzel technikai értelemben recesszióba került.

HOZZÁSZÓLÁSOK