Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svájci statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint éves összehasonlításban 1,4 százalékkal estek a fogyasztói árak. Ilyen nagy mértékű visszaesést utoljára 1959-ben jegyeztek fel. Az elemzők is 1,4 százalékos csökkenésre számítottak augusztusról a júliusi 1,3 százalékos süllyedés után.

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak augusztusban, összhangban az elemzői várakozásokkal. Júliusban ennél erősebb, 0,6 százalékos volt a havi szintű infláció csökkenése.

Az energetikai és élelmiszeripari termékek árváltozását nem tartalmazó maginfláció éves szinten 0,7 százalékkal csökkent augusztusban a júliusi 0,6 százalékos visszaesés után.

Svájcban már tavaly ősszel elkezdtek csökkenni a fogyasztói árak, és ez a folyamat felgyorsult, miután a jegybank január 15-én váratlanul eltörölte a franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, mondván, hogy fenntarthatatlan ezen a szinten küzdeni a menedékdevizának tekintett svájci fizetőeszköz túlértékelődése ellen. A döntés után a frank árfolyama drasztikusan emelkedett, növelve a deflációs kockázatokat.