Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A japán kormány szerdán közzétett előzetes adatai szerint július-szeptemberben 0,3 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest, összhangban az elemzői várakozásokkal. Éves összevetésben 1,2 százalékos csökkenést mértek, ami viszont meghaladja az elemzők által várt 1,0 százalékos visszaesést.

Közgazdászok arra számítanak, hogy nem süllyed recesszióba, hanem felpattan a gazdaság az utolsó negyedévben, ahogy a természeti katasztrófák hatása kifut. Ugyanakkor vannak kockázatok is, mint például az export lassulása az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus következményeként.

Az adatok közlése után Motegi Tosimicu gazdasági miniszter jelezte, hogy a kormány álláspontja így is változatlan, miszerint a gazdaság a mérsékelt fellendülés útján halad.

Az idei első három hónapban éves szinten 1,1 százalékkal zsugorodott a gazdaság, a második negyedévben viszont 3 százalékkal nőtt.

Július-szeptemberben a japán gazdaság több mint feléért felelős lakossági fogyasztás 0,1 százalékkal csökkent. Az export 1,8 százalékkal zsugorodott negyedéves összevetésben, ami öt negyedéven belül először fordul elő, mert gyengült a japán autók és technológiai termékek iránti kereslet, ráadásul a turisták is jóval kevesebbet költöttek az olyan katasztrófák, mint a nyugat-Japánt sújtó esőzések, tájfun és földrengés. Két éven belül először csökkentek a tőkeberuházások is, 0,2 százalékkal.

A végleges GDP-adatokat december 10-én teszi közzé a japán kormány.