A tokiói kereskedelmi és ipari minisztérium pénteken közölte, hogy az ipari termelés májusban 3,3 százalékkal esett vissza áprilishoz képest, amikor még 4 százalékos növekedést regisztráltak. A csökkenés fő oka a szezonális hatások mellett az, hogy a nagy készletállomány miatt az autógyárak és az építőipari gépeket és a közlekedési eszközöket gyártó cégek visszafogták termelésüket.

A külföldi megrendelések elmaradnak a várakozásoktól és csökken a háztartások költekezése is. Ennek ellenére a felmérések szerint júniusban ismét közel 3 százalékkal emelkedik az ipari termelés, utána azonban stagnálás következik. (Máris lassít a magyar gazdaság? - ezek a jelek.)

Az áremelkedés kissé felgyorsult, de változatlanul mérsékelt, a maginfláció májusban havi összevetésben 0,4 százalék volt az áprilisi 0,3 százalék után. A Japánban alkalmazott metodika szerint a maginfláció számításánál csak a friss élelmiszerek árának alakulását nem veszik tekintetbe. Az energiaárakat is kiszűrve azonban éves szinten nem emelkedett a fogyasztói árindex, ami annak tudható be, hogy a vállalatok a rendkívül árérzékeny fogyasztók keresletének visszaesésétől tartva nem merik emelni áraikat.