Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az HSBC pénzintézet és a Markit Economics piackutató intézet kínai feldolgozóiparra mért beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,4 pontra emelkedett a májusi 49,2 pontról, ugyanakkor elmaradt a nemrég közölt 49,6 pontos előzetes számtól.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi, azaz a kínai feldolgozóipar kibocsátása júniusban - már a negyedik egymást követő hónapban - csökkent.

A feldolgozóipart illetően a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított, és ugyancsak szerdán ismertetett BMI júniusi értéke 50,2 pont lett, ugyanúgy, mint májusban.

Az HSBC és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés, hogy az előbbi inkább a kis- és középvállalatok, utóbbi a nagyvállalatok teljesítményét méri.

A kínai gazdaság növekedése az idei első negyedévben éves összehasonlításban 7 százalékra csökkent a nyomott ingatlanpiac, valamint az export, a beruházások és a fogyasztás mérséklődése miatt. A második negyedévre vonatkozó adatot július 15-én ismertetik.