Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett kimutatása szerint a kiskereskedelmi forgalom árhatások kiszűrésével 2,1 százalékkal zsugorodott tavaly februárhoz képest. Elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak a januári 2,7 százalékos növekedés után - írja az MTI.

A januári kiskereskedelmi forgalmi adatot a Destatis 2,3 százalékról módosította 2,7 százalék növekedésre. A kiskereskedelmi forgalom nominálisan (árhatások kiszűrése nélkül) 0,3 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbihoz képest.

A tavalyi szökőévben februárban 25 napon, idén viszont 24 napon voltak nyitva az üzletek.  Naptári és szezonális kiigazítással számolva februárban a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 1,8 százalékkal, nominálértéken pedig 2,3 százalékkal emelkedett januárhoz képest. Elemzők reálértéken 0,7 százalékos havi növekedésre számítottak a januári 1,0 százalékos csökkenés után.

Az idei év első két hónapjában a német kiskereskedelmi forgalom árhatások kiszűrésével 0,3 százalékkal, az árhatások kiszűrése nélkül pedig 2,4 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képet.

Tavaly egész évben 1,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom reálértékben és 2,2 százalékkal nominálisan 2015-höz képest. A német kiskereskedelmi forgalom így tavaly már sorban a hetedik éve emelkedett mind reálértékben, mind nominálisan.

A fogyasztás vált - az amúgy hagyományosan exportvezérelt - német gazdaság fő hajtóerejévé párhuzamosan azzal, hogy rekordmagasságba emelkedett a foglalkoztatottság, biztosabbá váltak a munkahelyek, emelkedtek a reálbérek és rendkívül alacsony szinten maradtak a hitelfelvételi költségek.