Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2011 végén 1775, míg tavaly év végén már csak 1343 nyitott eljárás volt folyamatban az EU 27 tagállamával szemben. Magyarország a maga 42 kötelezettségszegési eljárásával a 13. legjobb az uniós tagállamok között, míg tavaly az 54 eljárás még a 11. helyre volt jó.

A legtöbb, az uniós jog be nem tartása miatti eljárással Olaszország "büszkélkedhet", ahol a bizottság egy híján 100 ponton látja sérülni az uniós joganyagot. Belgium ellen 92, Spanyolország ellen pedig 91 kötelezettségszegési eljárás indult.

Leginkább a balti államok igazodnak az EU-joghoz, Lettország ellen mindössze 20, Litvánia ellen 22, Észtország ellen pedig 24 kötelezettségszegési eljárást tartott nyilván 2012 végén az Európai Bizottság.

Az első három olyan ország között van viszont Magyarország, amelyek ellen a legtöbb eljárást indította a bizottság, mert késedelmesen, a határidőt elmulasztva ültetettek át a saját jogrendjükbe valamilyen uniós irányelvet, holott ezeknek az eljárásoknak a száma még nagyobb mértékben, 45 százalékkal esett vissza 2011 és 2012 vége között. Ezen a listán is az olaszok az elsők, 36 eljárással, majd Portugália következik 34-gyel, míg Magyarország ellen 26 esetben indult késedelmes átültetés miatt. Pedig ezen eljárások esetében is jelentősen csökkent a Magyarországgal szembeni eljárások száma; 2011-ben még 70 ilyen jogsértési vizsgálat indult, amivel Magyarország második volt a rangsorban.

2012 folyamán az Európai Bizottság 35 esetben fordult az Európai Bírósághoz azt kérve, hogy egy tagállammal szemben a bírák szabjanak ki pénzbüntetést, a legtöbb ilyen eset, szám szerint tíz, Lengyelországot érinti, de ez Magyarország esetében is előfordult egyszer.

Az Európai Bizottság 1984 óta minden évben számot ad arról, hogy az előző év folyamán a tagállamok mennyire tartották be az uniós jogot.