Csökkent a lakóingatlan-építések száma az USA-ban

Januárban már a második egymást követő hónapban csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban.
MTI-Eco, 2016. február 17. szerda, 15:15
Fotó: Reuters

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint januárban éves szintre vetítve 1,1 millió lakóingatlan építését kezdték el, ami 3,8 százalékos csökkenés a decemberi adathoz képest.

Januárban már a tizedik egymást követő hónapban állt egymillió felett a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 2007 óta nem volt példa, és ez arra utal, hogy az ingatlanpiac fenntartható növekedési pályára került.

A kiadott építési engedélyek száma 0,2 százalékkal, 1,2 millióra esett éves szintre vetítve a múlt hónapban. Bár a lakásépítési szektor a hazai össztermék (GDP) kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert az emelkedő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal növelik a fogyasztói kiadásokat.

A szerdán közölt adat szerint tavaly 1,1 millió új lakóingatlan építése kezdődött meg, ami 10,8 százalékos növekedés 2014-hez képest és 2007 óta a legtöbb.

HOZZÁSZÓLÁSOK