Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A spanyol központi bank csütörtöki adatközlése szerint a nem teljesítő hitelek aránya 10,4 százalék volt februárban, kevesebb a januári 10,8 százaléknál, és jóval alacsonyabb a novemberi, történelmi csúcsot jelentő 11,4 százaléknál.

Az ilyen rossz hitelek értéke 161,9 milliárd euró volt februárban, kevesebb a januári 170,7 milliárd eurónál. A válság kirobbanása előtt, 2007-ben ez az érték a jelenlegi egytizede volt.

Az ibériai ország bankjai azt követően kerültek nehéz helyzetbe, hogy az előző évtizedben tapasztalt fellendülés alatt ingatlanpiaci és hitelezési buborék alakult ki. A spanyol állam ennek megoldásaként 2012-ben 40 milliárd eurós bankmentő csomagról állapodott meg az euróövezeti államokkal. A mentőprogram keretében egy úgynevezett rossz bankba helyezik át a hitelportfolió rossz elemeit, miközben a megtisztított bankok állami feltőkésítésben részesülnek.

A spanyol bankok eddig nagyjából 60 milliárd eurónyi hitelt adtak át a rossz banknak. A rossz hitelek átadása, illetve a gazdaságot általánosan jellemző hitelezési szigor révén a bankrendszerben lévő hitelállomány 12 százalékkal 1558 milliárd euróra csökkent.