A pozsonyi statisztikai hivatal jelentése szerint az elmúlt egy évben enyhén csökkent a szegénységben élők száma Szlovákiában - írta a pozsonyi Új Szó. A legrosszabb helyzetben változatlanul a munkanélküliek, a gyermeküket egyedül nevelők és a többgyermekes családok vannak.

- Tavaly csaknem 695 ezren éltek a szegénységi küszöb alatt az országban, ami a lakosság 12,8 százaléka. Ez az előző évinél 0,4 százalékkal, vagyis nagyjából 22 ezer fővel kevesebb - nyilatkozta Ludmila Benkovicová, a statisztikai hivatal elnöke. A felmérésben a relatív szegénységi küszöböt vették alapul, ami az egy főre jutó átlagjövedelem középértéke 60 százalékának felel meg, ez évi 4042 euró. Ennek alapján azokat a családokat tekintik szegénynek, amelyekben az egy főre jutó havi nettó bevétel nem haladja meg a 337 eurót.

A legveszélyeztetettebbek továbbra is azok a háztartások, amelyekben a családfenntartó elveszítette a munkáját. Az állástalanok csaknem 44 százaléka tekinthető szegénynek, de nyomoroghatnak olyanok is, akiknek van munkájuk. Ilyenek például a gyermeküket egyedül nevelő szülők és a többgyermekes családok. A gyermeküket egyedül nevelő szülők több mint 30 százaléka szegény, ami az általános trenddel szemben 3 százalékos növekedést jelent. Így nem csoda, hogy a 18 éven aluliak a legveszélyeztetettebbek, közülük minden ötödik él szegénységben. A statisztikai hivatal szerint viszonylag a legjobb helyzetben a nyugdíjasok vannak, hiszen a 65 év felettiek alig 6 százaléka tekinthető szegénynek.