Csökkent Amerikában a tartós cikkek rendelésállománya

Az amerikai kereskedelmi minisztérium keddi adatai szerint szeptemberben 1,3 százalékkal csökkent a tartós cikkek rendelésállománya. Ez javulás az augusztusi 18,3 százalékos visszaeséshez képest, de akkor egyszeri tételek torzítottak a statisztikákon.
MTI, 2014. október 28. kedd, 14:41

Augusztusban a repülőgépgyártó cégek megrendeléseinek visszaesése miatt zuhant a főmutató, de a szállítmányozáson kívüli ágazatokban 0,7 százalékos növekedés volt, ami viszont 0,2 százalékos csökkenésre változott szeptemberben.

A korrigált mutató 0,2 százalékos visszaesése kedvezőtlen jel, a piaci elemzők 0,5 százalékos növekedésre számítottak. Az elemzők abban bíznak, hogy a csökkenés csak átmeneti volt, mert az amerikai vállalatok körében az üzleti hangulat jó, ezért a rendelésállomány növekedése várható a következő hónapokban.

Szeptemberben a gépipari megrendelések 2,8 százalékkal csökkentek, a számítógépek és kapcsolódó elektronikai eszközök megrendelései 2,5 százalékkal, a kommunikációs eszközöké 16,6 százalékkal. A háztartási elektronikus eszközök megrendelései 1,8 százalékkal nőttek, míg a fémipari üzemek megrendelései 2,2 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK