Az előző havi 0,9 százalékos növekedés után augusztusban havi 0,5 százalékkal csökkent a feldolgozóipari termelés az Egyesült Államokban, a legnagyobb mértékben 2014 januárja óta. A júliusi értéket 0,8 százalék növekedésről javította felülvizsgálat után 0,9 százalék növekedésre a Fed.

Elemzők 0,3 százalék csökkenést jeleztek előre augusztusra. A teljes ipari termelés a bányászatot és a közüzemeket is beleértve 0,4 százalékkal csökkent augusztusban az előző hónaphoz képest. A júliusi adatot a Fed 0,6 százalékos növekedésről 0,9 százalékos növekedésre javította.

Elemzők 0,2 százalékos csökkenést jeleztek előre augusztusra.

A feldolgozóipari termelést elsősorban az előző havinál 6,4 százalékkal alacsonyabb autóipari termelés vetette vissza augusztusban. Igaz, az autóipar termelése magas havi bázisról esett, hiszen júliusban 10,6 százalékkal nőtt.

A szélsőséges adatok a szezonális kiigazítás pontatlanságának tulajdoníthatóak. Az amerikai autógyárak általában júliusban szoktak karbantartási szünetet tartani, ami az idén az átlagosnál rövidebbre sikeredett.

Az autóeladások egyébként lendületes ütemben növekednek az idén az Egyesült Államokban és valószínűleg 2001 óta első alkalommal elérik az évi 17 milliót.