Az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított összege2012 végére legalább 0,5 százalékkal csökkent, a 2011-es 53,5 százalékról az első becslések szerint 53 százalék alá süllyedt - közölte Wojciech Kowalczyk lengyel pénzügyminiszter-helyettes. (Bár ez az uniós módszer szerint számolva 56,4 helyett jelent 56 százaléknál kevesebbet.) Az adatnak különös jelentőséget ad, hogy a szakértők jelentős része már 2011-ben az első alkotmányos küszöböt, a bérek és a nyugdíjak befagyasztását és más, szigorú takarékossági intézkedéseket előíró adóssághatár átlépését jósolta. Ennek veszélyét pedig úgy sikerült elhárítani, hogy a jegybank most nem kényszerült valutapiaci beavatkozásra. A 2011-es év végi 4,4 eurós árfolyamról a zloty 2012 végére 4,08-ra erősödött. Márpedig az év végi utolsó munkanapi árfolyamnak meghatározó a jelentősége az államadósság szempontjából - ekkor számítják át az adósságot zlotyról euróra.

A kitűnő eredményhez ezúttal nemcsak a jegybank beavatkozására (amire 2011 végén négyszer is sor került), vagyis a zloty árfolyamának erősítésére nem volt szükség, de az egy évvel korábbi, kiábrándító adat után elhatározott "könyvelési trükkre" sem. Ennek értelmében először az idei évi államadósságnál alkalmazzák az új módszert, hogy nem az utolsó munkanapi árfolyam, hanem a munkanapok árfolyamának átlaga alapján számolják ki összegét.

Kowalczyk az eredményt trendfordulóként értékeli, különös tekintettel arra, hogy ezzel egyidőben a pénzügyminisztérium számláin a GDP legalább 1,7 százalékának megfelelő összeg gyűlt össze az idén várható hiteligények előfinanszírozására - idézte a Gazeta Wyborcza.

További jó hír Lengyelországnak, hogy emelkedett decemberben a beszerzési menedzserindex (PMI) - a novemberi 48,2-ről 48,5 pontra. Ez bár még mindig alatta marad a növekedést jelző 50 pontos határnak, július óta a legmagasabb érték.