Csökkent az amerikai infláció novemberben

Az infláció az Egyesült Államokban mínusz 0,3 százalékra csökkent novemberben havi alapon számolva az októberi 0 százalékról - ismerteti az amerikai munkaügyi minisztérium szerdai jelentésében.
MTI-Eco, 2014. december 17. szerda, 15:30
Fotó: Reuters

Az energetikai és élelmiszeripari termékek árváltozását nem tartalmazó maginfláció 0,1 százalék volt novemberben, és 0,2 százalék októberben. Novemberben az energiaárak 3,8 százalékkal estek, a ruházati cikkek ára 1,1 százalékkal csökkent, a szállítási költségek 2 százalékkal mérséklődtek. Ezzel szemben az élelmiszerek 0,2 százalékkal drágultak, az egészségügyi szolgáltatások ára 0,4 százalékkal nőtt, míg a dohánytermékek ára nem változott.

Az alacsony nemzetközi olajárak és az erős dollárárfolyam együttes hatása miatt alacsony az infláció. Éves szinten számolva is csak 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, és 1,7 százalékos volt a maginfláció. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve éves inflációs célszáma 2 százalék, azaz nincs nyomás a Feden, hogy a közeljövőben emelje alapkamatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK