Decemberben szezonális kiigazítással 1,6 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamában az ipari termelés a novemberihez képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 1,0 százalékos volt a csökkenés. Elemzők decemberre 1,5 százalékos havi visszaesést vártak az euróövezetben - írja az MTI.

Novemberben az euróövezetben 1,5 százalékkal, az EU-ban pedig 1,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 2,0 százalékkal, az EU-ban pedig 2,9 százalékkal nőtt az ipari termelés decemberben. Elemzők decemberre 1,7 százalékos éves növekedést vártak az euróövezetre. (A magyar adatokról itt írtunk bővebben.)

Az ipari termelés tavaly az euróövezetben 1,3 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,4 százalékkal nőtt.

Az előző havihoz képest az ipari termelés decemberben a legnagyobb mértékben Írországban csökkent, 11,7 százalékkal, valamint Németországban 3,1 százalékkal, a Cseh Köztársaságban 2,2 százalékkal. A legnagyobb növekedést ezzel szemben Horvátországban regisztrálták, 3,9 százalékosat, valamint Görögországban és Máltán 2,4 százalékosat.

Az előző évihez képest decemberben Horvátországban nőtt legjobban az ipari termelés, 14,9 százalékkal, Lettországban 11,5, Dániában 11,1 százalékos volt a növekedés. Csökkent az ipari termelés Luxembourgban, 5,1 százalékkal, Írországban 1,8 százalékkal, illetve Németországban és Svédországban 0,8 százalékkal.