Csökkent az euróövezeti és az uniós infláció

Mérséklődött a fogyasztói árak emelkedésének üteme novemberben az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt - közölte pénteken az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.
MTI-Eco, 2012. december 14. péntek, 11:53
Fotó: Napi.hu

Novemberben a 17 tagú euróövezetben éves 2,2 százalékra csökkent a fogyasztói árak emelkedésének üteme az októberi 2,5 százalékról. Novemberben októberhez képest 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben. Tavaly novemberben 3,0 százalékos volt az éves infláció az euróövezetben.

A 27 tagú EU-ban novemberben 2,4 százalékos volt fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke, alacsonyabb az októberi 2,6 százaléknál és alacsonyabb a 2011 novemberi 3,3 százalékos éves inflációnál. Havi bázison 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak novemberben az EU-ban.

Novemberben a legalacsonyabb éves inflációt Görögországban (0,4 százalék), Svédországban (0,8 százalék) és Cipruson (1,4 százalék) regisztrálták. A legnagyobb éves áremelkedés Magyarországon (5,3 százalék), Romániában (4,4 százalék) és Észtországban (3,8 százalék) volt novemberben.

HOZZÁSZÓLÁSOK