Csökkent az orosz GDP

Novemberben éves alapon 0,5 százalékkal csökkent Oroszországban a bruttó hazai termék (GDP) - jelentette hétfőn az orosz gazdasági minisztérium.
MTI, 2014. december 29. hétfő, 16:00
Fotó: MTI/EPA

Piaci elemzők szerint a gazdasági csökkenés legfontosabb oka a nemzetközi olajárak visszaesése és a nyugati országok által Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók. A rubel árfolyama szintén jelentősen gyengült az euróval és a dollárral szemben az elmúlt hónapokban.

A holland ING bank Moszkvában dolgozó elemzői szerint nincs ok az optimizmusra, ilyen alacsony olajárak mellett csak tovább romolhat az orosz gazdaság helyzete. Sok időnek kell eltelnie, míg újra nőhet a fogyasztói bizalom.

Decemberi orosz kormányzati felmérések szerint 2015-ben az olajárak csökkenése miatt 4 százalékkal mehet lejjebb az orosz GDP és akár 10 százalékot meghaladó infláció is lehet.

A Brent kőolaj hordónkénti ára a nemzetközi piacokon 1,35 százalékkal nőtt napi szinten hétfő délutánra, 60,25 dollár volt. Június végén még 110 dollár volt a hordónkénti ár.

A rubel hétfőn újra gyengült. Az euró árfolyama a reggeli 65,85 rubelről délutánra 69,2 rubelre nőtt, a dolláré 54,60 rubelről 56,76 rubelre.

HOZZÁSZÓLÁSOK