Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése alapján a konzervatív CDU/CSU pártszövetség választói támogatottsága 40 százalékos, ami 1 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest. A visszaesés annak az éles bírálatnak tulajdonítható, amellyel Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke illette a testvérpárt CDU-elnöke, Angela Merkel kancellár menekültpolitikáját - mondta Manfred Güllner, a Forsa igazgatója, rámutatva, hogy a választók a számukra érthetetlen megosztottság miatt "büntetik" az uniópártokat.

A menekültválság a pártpreferenciákat nem befolyásolta számottevően, Angela Merkel személyes támogatottsága viszont jelentékenyen csökkent. Arra a kérdésre, kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót, a reprezentatív felmérésben megkérdezettek 49 százalék jelölte meg Angela Merkelt, míg egy héttel korábban még 52 százalék volt ez az arány.

A CDU-szavazók körében 89 százalékos Angela Merkel támogatottsága, a bajor testvérpárt táborában viszont jóval alacsonyabb, 74 százalékos.

Ugyanakkor továbbra sincs a színtéren olyan szereplő, akinek személyes támogatottsága akár csak megközelítené Angela Merkelét az úgynevezett kancellári preferencia vonatkozásában. Ezt jelzi, hogy a németek csupán 13 százaléka választaná meg kancellárnak Sigmar Gabrielt, a CDU/CSU utáni második legnagyobb politikai erő, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőjét, vagyis Merkel előnye a gyengüléssel is még 36 százalékpontos.

Az SPD-re a választók 24 százaléka szavazna, ha most vasárnap lenne a parlamenti (Bundestag) választás, ami nem jelent változást az egy héttel korábbihoz képest. Az ellenzéki Baloldal és a Zöldek támogatottsága sem változott, mindkét párt 10 százalékon áll. A legnagyobb parlamenten kívüli párt, a liberális FDP támogatottsága 1 százalékponttal 5 százalékra emelkedett, az euroszkeptikus - széles körben jobboldali populistaként jellemzett - AfD támogatottsága változatlanul 4 százalék.

A többi parlamenten kívüli pártra összesen a választók 7 százaléka szavazna. A bizonytalanok és nemszavazók aránya 29 százalékos.

A Forsa a Stern hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából hetente elvégzett, stern-RTL-Wahltrend című felmérésének aktuális adatfelvétele során 2501 embert kérdezett meg szeptember 14. és 18. között.