A térségi gazdaságok átalakulásának finanszírozására 23 éve létrehozott EBRD előzetes becslése szerint 2013-ban e befektetéseik összértéke 8,5 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 8,9 milliárd euró után.

A legmarkánsabb mértékben az Oroszországnak nyújtott EBRD-finanszírozások csökkentek: ezek értéke tavaly 1,8 milliárd euróra esett vissza a 2012-ben befektetett 2,6 milliárd euróról. A bank szerint ezt "a különösen nehéz oroszországi gazdasági és befektetési kondíciók" okozták.

Az EBRD hangsúlyozta azonban, hogy továbbra is Oroszország részesül a legnagyobb összegű finanszírozásban a bank részéről a tevékenységi terület összes országa közül.

A közép-európai és a balti EU-gazdaságok EBRD-finanszírozása ugyanakkor 1,2 milliárd euróról 1,6 milliárd euróra emelkedett 2013-ban.

Az EBRD - amely a legnagyobb egyedi befektető jelenlegi működési országcsoportjában - 2006-ban már bejelentette, hogy az addig EU-taggá lett nyolc közép-európai és balti ország mindegyike várhatóan 2010-re "kiérik" a pénzintézetből, vagyis azután nem lesz már szükségük közvetlen EBRD-finanszírozásra.

A pénzügyi válság elhatalmasodása után, 2008-ban azonban az EBRD közölte, hogy a kialakult helyzetben leállítja a közép-európai EU-térségből akkor már elkezdődött kivonulási folyamatot - Csehország 2007 óta nem részesül közvetlen EBRD-támogatásban -, sőt a bank jelentősen növelte a régió finanszírozását. Ez a folyamat tükröződik e térség EBRD-finanszírozásának tavalyi növekedésében is.

A támogatások növeléséhez az EBRD ugyanakkor 50 százalékos tőkeemelést is kért a részvényes országoktól; ezt a Zágrábban megrendezett 2010-es éves közgyűlésen jóváhagyták.

A tőkeemelés révén - a bank akkori számításai szerint - az EBRD 2010-től 2015 végéig összesen több mint 50 milliárd euró új finanszírozást tud nyújtani a működési területéhez tartozó országoknak.