Csökkentek a használtlakás-eladások márciusban Amerikában

Az értékesített használt-lakások évesített száma 0,2 százalékkal 4,59 millióra csökkent márciusban az Egyesült Államokban működő ingatlanügynökségek szövetségének (NAR) keddi adatai szerint.
MTI-Eco, 2014. április 22. kedd, 19:18
Fotó: Reuters

Februárban 0,4 százalékos csökkenést és évesített szinten 4,6 milliós eladási statisztikát mért a NAR. A piaci elemzők márciusban 4,55-4,57 milliós eladási adatokra számítottak.

A NAR statisztikája azt mutatja, hogy hány adásvétel lenne egész évben, ha minden hónapban annyi lenne, mint a tárgyhónapban.

Az eladásra váró lakásállomány márciusban 5,2 hónapnyi kereslet kielégítésére volt elegendő a februári 5 hónapnyi állomány után.

Az átlagos használtlakások ára éves szinten 7,9 százalékos növekedéssel 198,5 ezer dollárra emelkedett márciusban.

2012-ben és 2013-ban élénkült a lakáspiaci forgalom, de 2013 júliusa óta egy hónap kivételével minden hónapban csökkentek a lakáseladások. A magas árak, a nagyobb kamatok a jelzáloghiteleken és a szigorúbb hitelnyújtási feltételek mind visszafogták a lakáspiac forgalmát.

A tavaszi eladási szezon különösen fontos időszak az amerikai lakáspiacon, ekkor átlagosan a használtlakás-eladások adják a teljes forgalom 90 százalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK