Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki kereskedésben 585 bázispont környékén mozgott, vagyis hosszabb idő óta először került ismét 600 bázispont alá.

A magyar CDS-tranzakciókat a múlt héten még 650 bázisponthoz közeli árfolyamrekordokon forgalmazták a londoni piacon.
A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg hozzávetőleg 585 ezer euró éves középárfolyamon - a múlt heti árazásoknál csaknem 65 ezer euróval olcsóbban - kínálnak határidős törlesztésbiztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-árazás a múlt heti rekordok előtt 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi csődje után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - érte el előző csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal az irányadó ötéves kötvényfutamidőre.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

Csökkentek egyes központi eurótagállamok CDS-díjszabásai is

A CMA adatai szerint a német kormánykötvények CDS-középárfolyama - amely november végén még 120 bázispontos értékek felett mozgott - csütörtökön 98 bázispont környékén járt. A múlt heti, 120 bázispont feletti német CDS-díjszabás abszolút rekord volt az euróövezeti kockázati megítélés alapmércéjének tekintett Németország esetében.

A német CDS-kontraktusok mindazonáltal még mindig drágábbak az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság, Nagy-Britannia törlesztésbiztosítási tranzakcióinál: a brit CDS-középárfolyam az összehasonlítható futamidőre 92 bázispont volt a csütörtöki londoni kereskedésben.

Franciaország, a második legnagyobb eurógazdaság CDS-kontraktusainak díjszabása - amely a november végi kereskedési napokon szintén rekordokat döntött - csütörtökön a lélektani határnak tekintett 200 bázispont alá süllyedt, és 197 bázispont környékén mozgott.