Csökkentik a gázszállítást az oroszok, veszélyben a magyar projekt

Visszafogja európai gázexportját a Gazprom. Ez a változtatás egyelőre nem érinti Magyarországot, az viszont igen, hogy Ukrajna fúrja a Déli Áramlat gázvezetéket, amely elkészülte után tranzitbevételekkel hizlalhatja a magyar költségvetést.
Napi.hu, 2014. június 3. kedd, 15:40
Fotó: Reuters

Az állami tulajdonú Gazprom 2014-ben csak 158,4 milliárd köbméter földgáz szállítását tervezi Európába, amelybe beleértendő Törökország is, szemben a 161,5 milliárdos tavalyi szállítással - jelentette a Moscow Times. Az orosz gázmonopólium szállítja az európai gázfelhasználás harmadát. A mostani csökkentés részben a balti államokat, részben a Független Államok közösségének egyes országait érinti, amelyek a tavalyi 59,4 milliárd köbméter után idén csak 56,4 milliárd köbméter gázt vásárolnak.

A Gazprom azt is elárulta, hogy európai vásárlóinak - szintén beleértve ebbe Törökországot is - tavaly átlagosan 1000 köbméterenként 387 dolláros áron értékesítette az energiahordozót. Az elmúlt napokban enyhült a feszültség Ukrajna és Oroszország között, miután az előbbi törlesztette gázártartozása egy részét, az utóbbi pedig haladékot adott a következő szállítások ellenértékének kifizetésére. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője azt is közölte, hogy Kijevnek most a novemberi és decemberi elmaradását, 1,45 milliárd dollárt kellene átutalnia.

Ne engedjék!

Eközben Arszenyij Jatszenyuk ügyvezető ukrán miniszterelnök parlamenti felszólalásában azt kérte az EU-tól, hogy blokkolja a tervek szerint Magyarországon is átkígyózó Déli Áramlat gázvezeték kiépítését - jelentette a RIA Novosztyi. Ennek segítségével a Fekete-tenger érintésével kerülné meg az ukrán tranzitot Oroszország. A politikus szerint Ukrajna megbízható partner a gázüzletben. Brüsszel és Moszkva vitában áll egymással, miután az előbbi a vezetéképítési engedélyek kiadásával fékezi a Déli Áramlat európai részének építését. Moszkva a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt támadta meg az EU-t, amelyet a szabadkereskedelem akadályozásával vádol.

Günter Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa a hét végén arról beszélt, hogy a Déli Áramlat csővezetékét csak akkor fektethetik le Európában, ha Oroszország elismeri a május végén megválasztott új kijevi vezetést - emlékeztetett az orosz hírportál. Vlagyimir Putyin államfő megígérte, hogy respektálják az ukrán választók akaratát és, Oroszország kész párbeszédet kezdeni az új ukrán államfővel. A Déli Áramlat projektet azonban folytatni fogják, akárcsak az Északi Áramlat második lépcsőjét, amely északról kerüli el Ukrajnát. Az utóbbi esetén az EU akadékoskodása esetén megfontolják, hogy az uniós tagországokat megkerülő nyomvonalon építik ki a csőkígyót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2014.06.03 17:15

Az ukránok húzzanak el a sunyiba. A Déli Áramlat éppen ömiattuk épül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.06.03 17:10

CIKK: Csökkentik a gázszállítást az oroszok, veszélyben a magyar projekt

Milyen gyorsan felejtünk.

Itt az idö felebredni!

Meglepő bejelentést tett Áder János
2014. május 13., kedd 15:46
Áder János szerint hamarosan Magyarország is részesülhet a Katar által exportált cseppfolyós földgázból. Az államfő erről azután beszélt, miután Katar állam emírjével befektetési lehetőségekről is tárgyalt...

A köztársasági elnök a keddi találkozó után magyar újságíróknak elmondta: Katar hatalmas kapacitást épített ki a cseppfolyós földgáz szállítására. Az arab ország a harmadik legnagyobb gázkészlettel rendelkezik a világon, és évente sok milliárdnyi köbmétert exportál. Áder János szerint hamarosan Magyarország is részesülhet ebből a cseppfolyós gázból. Már csak néhány kilométernyi földgázszállító vezetéket és két, úgynevezett interkonnektort kell megépíteni, hogy (tengeri szállítást követően) Olaszország felől Magyarország és az egész régió katari gázt is kaphasson, amennyiben a pénzügyi feltételekről meg tudunk állapodni - fogalmazott az államfő.

Áder János hangsúlyozta: Magyarország számára fontos, hogy több lábra álljon, ne függjön egyoldalúan az orosz gáz importjától. Mint mondta, a katari gáz alternatív lehetőség lehet a visegrádi országok számára.

HOL VAN A TOVABBI FOLYTATAS, TARGYALASOK?
MILYEN PROGRAMOT DOLGOZOTT KI A MAGYAR UJ KORMANY A KATARI GAZ IMPORTJARA!

A NAPI.hu ne hagyja, hogy minden feledesbe merüljön.

Mas MEDIA erre nem kepes!!!

Itt a teljes függetlenseg az orosz gaztol!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.06.03 15:56

"A politikus szerint Ukrajna megbízható partner a gázüzletben."

Hát ja, az teljesen természetes hogy megcsapolják a többi ország adagját amikor épp vitában állnak az oroszokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html