Az állami tulajdonú Gazprom 2014-ben csak 158,4 milliárd köbméter földgáz szállítását tervezi Európába, amelybe beleértendő Törökország is, szemben a 161,5 milliárdos tavalyi szállítással - jelentette a Moscow Times. Az orosz gázmonopólium szállítja az európai gázfelhasználás harmadát. A mostani csökkentés részben a balti államokat, részben a Független Államok közösségének egyes országait érinti, amelyek a tavalyi 59,4 milliárd köbméter után idén csak 56,4 milliárd köbméter gázt vásárolnak.

A Gazprom azt is elárulta, hogy európai vásárlóinak - szintén beleértve ebbe Törökországot is - tavaly átlagosan 1000 köbméterenként 387 dolláros áron értékesítette az energiahordozót. Az elmúlt napokban enyhült a feszültség Ukrajna és Oroszország között, miután az előbbi törlesztette gázártartozása egy részét, az utóbbi pedig haladékot adott a következő szállítások ellenértékének kifizetésére. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője azt is közölte, hogy Kijevnek most a novemberi és decemberi elmaradását, 1,45 milliárd dollárt kellene átutalnia.

Ne engedjék!

Eközben Arszenyij Jatszenyuk ügyvezető ukrán miniszterelnök parlamenti felszólalásában azt kérte az EU-tól, hogy blokkolja a tervek szerint Magyarországon is átkígyózó Déli Áramlat gázvezeték kiépítését - jelentette a RIA Novosztyi. Ennek segítségével a Fekete-tenger érintésével kerülné meg az ukrán tranzitot Oroszország. A politikus szerint Ukrajna megbízható partner a gázüzletben. Brüsszel és Moszkva vitában áll egymással, miután az előbbi a vezetéképítési engedélyek kiadásával fékezi a Déli Áramlat európai részének építését. Moszkva a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt támadta meg az EU-t, amelyet a szabadkereskedelem akadályozásával vádol.

Günter Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa a hét végén arról beszélt, hogy a Déli Áramlat csővezetékét csak akkor fektethetik le Európában, ha Oroszország elismeri a május végén megválasztott új kijevi vezetést - emlékeztetett az orosz hírportál. Vlagyimir Putyin államfő megígérte, hogy respektálják az ukrán választók akaratát és, Oroszország kész párbeszédet kezdeni az új ukrán államfővel. A Déli Áramlat projektet azonban folytatni fogják, akárcsak az Északi Áramlat második lépcsőjét, amely északról kerüli el Ukrajnát. Az utóbbi esetén az EU akadékoskodása esetén megfontolják, hogy az uniós tagországokat megkerülő nyomvonalon építik ki a csőkígyót.