Csonka lesz az EU-csúcs, megzuhantak a piacok! (bővített)

Mégsem tartják meg a sorsdöntőnek szánt szerdai EU pénzügyminiszteri csúcsot, Németország pedig köti az ebet a karóhoz - a piacok igen rosszul fogadták a bejelentéseket.
NAPI, 2011. október 25. kedd, 15:43
Fotó: Napi.hu

Egy brit forrás szerint úgy tűnik, az uniós vezetők ülését megelőző EU-27 pénzügyminiszteri találkozót nem tartják meg, de ez nem vonatkozik az egész csúcstalálkozóra. EU döntéshozói források szerint az eurózónás vezetők és az Európai Tanács megtartja szerda esti találkozóját. A legfrissebb hírek szerint a pénzügyminiszteri tárgyalások elmaradásának hírét az EU elnöksége is megerősítette.

Az sem örvendeztette meg éppen a piacokat, hogy Angela Merkel német kancellár közölte: elfogadhatatlan számukra az a kitétel az EU-csúcs munkaanyagában, amely az ECB-t a másodpiaci államkötvény-vásárlások folytatására szólítaná fel.

Hirtelen eladási hullám indult a világ részvénypiacain és begyengült az euró is. Az euró/dollár percek alatt 1,3930-ról 1,3850-ig esett, az S&P500 index pedig 1247-ről 1232-ig zuhant. A magyar piacon is megjelentek az eladók, az OTP árfolyamát 3500 forintig verték be a megelőző 3580-ról.

A néhány perces reakciót követően "helyreálltak" az árfolyamok, az EUR/USD visszajött 1,3880-ig, az S&P500 1238 pontig, s a magyar bankpapír is visszament 3570-ig. A visszakorrigálásban szerepe lehetett annak, hogy az első gyorshíreket még úgy lehetett értelmezni, hogy az egész EU-csúcs elmarad - ehhez képest az, hogy "csak" a pénzügyminiszteri találkozóra nem kerül sor, kevésbé számít rossz hírnek.

A piacok ugyanakkor rendkívül idegesek, hatalmas a csapkodás nemcsak az európai csúcstalálkozó és a német álláspont miatt, de amiatt is, hogy az amerikai részvényindexek 200 napos mozgóátlagaik közelébe értek, ami előcsalogatta az eladókat.

HOZZÁSZÓLÁSOK