Csonttá soványodik az orosz medve

Soha nem látott mértékben zuhant az elmúlt negyedévben az orosz GDP.
NAPI, 2009. augusztus 11. kedd, 10:47
Fotó:

Az orosz gazdaság éves összehasonlításban 10,9 százalékkal zuhant a második negyedévben, január-márciushoz képest pedig 7,5 százalékkal rogyott meg - jelentette a szövetségi statisztikai hivatal. Ekkora visszaesésre nem volt példa az adatgyűjtés 1995-ös kezdete óta, elemzők csak 10,2 százalékra számítottak.

Az év elején kezdődött visszaesés tízéves felívelésnek vetett véget, amelyben évente átlag közel 7 százalékkal bővült az orosz GDP. A válságban azonban drasztikusan csökkent az ország két fő exportcikke, az olaj és a gáz ára, a rubel leértékelődött, ami megdrágította az exportot, mindezek nyomán megrogyott a belső kereslet és megugrott a munkanélküliség, ami ráerősített a bajokra.

Az orosz vezetés bölcsen belátta, hogy meg kell változtatni az ipar szerkezetét, ha ki akarják húzni az országot a gödörből és nem akarják, hogy ismétlődő visszaesések szaggassák szét fejlődését. A kormány kezét ugyanakkor megköti, hogy a költségvetés hiánya idén eléri a GDP 9,4 százalékát, és a lyuk betömése felemészti a korábbi olajbevételekből felhalmozott tartalékokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK