Csőre tölt az USA Kínával szemben

Kínával szembeni kereskedelmi megtorló intézkedés mellett szavazatott az USA kongresszusa.
NAPI, 2010. szeptember 30. csütörtök, 07:48
Fotó:

Az USA kongresszusának demokrata és republikánus képviselői nagy egyetértésben támogatták azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az amerikai vállalatok importvám kivetését kérhetik a kínai árukra, arra hivatkozva, hogy ezzel lehet kompenzálni a jüan alulértékeltségét, ami támogatja az ázsiai ország cégeinek exportját.

Az eljárás - ha a szenátus és az elnök is rábólint a jogszabályjavaslatra - kissé körülményes lesz: a hazai vállalatnak bizonyítania kell, hogy valamely termék olcsó importja kárt okoz neki, illetve léteznie kell a behozott terméknek megfelelő amerikai árunak.

A törvénytervezet kritikusainak éppen az az egyik érvük a javaslattal szemben, hogy összességében 20 milliárd dollárnyi vámmal sújtaná a kínai behozatalt, miközben az USA naponta több mint egymilliárd dollár értékben importál árukat az ázsiai országból. Ez azt jelenti, hogy nem lenne jelentős hatása a felek gazdasági kapcsolataira.

A két ország közötti vita a jüan értékéről évtizedes múltra tekint vissza: egyes amerikai szakértők úgy vélik, a kínai valuta 25 százalékkal alulértékelt a dollárral szemben. Peking hivatalos álláspontja szerint ugyanakkor nem ez az oka az óriási kínai kereskedelmi többletnek az USA-val szemben, hanem az, hogy átalakul a világgazdaság szerkezete.

Kína idén várhatóan 145 milliárd dollár külkereskedelmi többletet halmoz fel az Egyesült Államokkal szemben, ami több, mint az USA deficitje a Kínát követő hét legnagyobb külkereskedelmi partnerével szemben. Peking ugyanakkor azzal érvelhet, hogy 2010 első nyolc hónapjában 36,3 milliárd dollár hiányt könyvelt el Japánnal, illetve 45,3 milliárdot Dél-Koreával szemben - pedig ha a jüan valóban alulértékelt, akkor minden viszonylatban többletet kellene felhalmoznia.

Szakértők szerint Kína nem akarja túlfeszíteni a húrt, ezért hagyni fogja kissé felértékelődni a jüant a dollárral szemben, amivel legalábbis csökkentheti az erre irányuló amerikai nyomást. Az amerikai politikusokra viszont meglehetősen nagy nyomás nehezedik - a makacsul magas munkanélküliség csökkentését a hazai gazdaság védelmétől remélik választóik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.30 13:49

A kínai gazdaság tulnyomó részét 167 (kb.) 1 millió fölötti város export orientációju termelése adja ( az Usa ban csak 9 1 milliós város van pl.). Kb 3-400 millió kínai még mindig munkanélküli és tólja őket befele a szövőszékhez az állam... Az nem érdekli Őket, hogy nálunk emiatt magas a munkanélküliség és az Obitól a praktikerig meg a polódig minden kínai áru .

Az EU nak és az Usa nak viszont kőkemény vámokkal kéne megvédenie a saját piacát , hacsak nem akarsz Te is kínai bérért dolgozni.

Masszív vámok melett nem lenne a furógép gagyi kínai, meg a kabátodat is mondjuk a román magyar varrná meg nem kínai lenne...

Az Usa ban erre kezdenek rájönni és inkább nem adnak el csirkét a kínaiaknak de kezdik megvédeni a munkahelyeket, az EU az meg olyan mammut elég lassan gondolkozik...

A kínaiak meg fogyasszák végre a saját iparuk remekeit...innen úgyis a csúcstechnologiát viszik ki (meg utángyártják)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2010.09.30 10:42

szerintem egyenlő esélyeket kell teremteni.
meg kellene vizsgálni milyen költségek terhelik az unióban előállított termékeket /áfa, környezetvédelem, munkavédelem, szociális kiadások, munkaidő, nyugdíj, szja, tb, stb.,/ és összehasonlítani a kinai költségekkel. ezekkel a különbségekkel kellene növelni a kinai termékek vámját.
a másik megoldás, felszámolni a jóléti államot, megszüntetni a nyugdíjat, szabadságot, munkavédelmet, környezetvédelmet, nővelni a munkaidőt, csökkenteni a béreket, megszüntetni a segélyeket és akkor egyenlőek a feltételek.
a termelők hatalmas profitot tehetnek zsebre a termelésük áthelyezésével a "rabszolgatartó" országokba és eljutunk oda, hogy a jóléti államokban lassan csak a fogyasztás marad arról a politiusok tehetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.30 08:02

EURÓPÁNAK egységesen az amikkal ki kéne vetni legalább 20% adót az összes létező kínai árura. A mesterségesen alacsony jüan miatt ELLOPJÁK a kínaiak az összes munkalehetőséget Európából és az Usa ból ezért itt megy a vergődés ott meg két számjegyü növekedés van... Nem mindegy, hogy kalapácsot Shanghajban vagy Kiskunlacházán állítanak elő....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html