Csőre töltöttek a skótok a Brexit-párbajban

A skót kormány nem forszíroz egy újabb népszavazást a Brexit miatt - miután Skócia lakóinak nagy többsége az EU-ban kívánja tartani országát -, de ha nem riad vissza ettől a lehetőségtől, ha a londoni kormány nem veszi figyelembe a skótok elvárásait.
Napi.hu, 2016. december 19. hétfő, 12:26
Fotó: MTI/EPA

Skócia vetősége az első, amely komoly kormányzati javaslatot tesz le az asztalra Nagy-Britannia eurói uniós kilépésével kapcsolatban - szögezi le Nicola Sturgeon skót első miniszter (képünkön jobbra) a Financial Timesban megjelent cikkében. Kormányának javaslata a héten jelenik meg.

A politikus megjegyzi, hogy a londoni kormány még nem állt elő világos koncepcióval a Brexittel kapcsolatban. Sturgeon alapállítása szerint javaslatuk célja, hogy Skóciát bent tartsák az egységes európai piacon, ám úgy vélik, hogy ez az érdeke Nagy-Britannia többi államának és az EU-nak is.

Ki van zárva!

Ezért Edinburgh reméli, hogy London is az egységes piaci részvétel mellett dönt, ám a Westminsterből érkező jelzéseket egyelőre mintha a kemény brexitesek elképzelései ihletnék. Ezért nem igazán optimisták ezzel a lehetőséggel kapcsolatban.

Ugyanakkor Skóciának nem csupán azért elfogadhatatlan a teljes piaci szakítás az EU-val, mert a júniusi brit függetlenségi népszavazáson a skótok közel kétharmad-egyharmad arányban elutasították a kilépést. Azért is maradni akarnak, mert megbízható becslések szerint 80 ezer munkahely veszne oda, ha kiesnének az egységes piacról.

Bonyolult helyzet

Ha a brit kormány úgy dönt, hogy Nagy-Britannia nem marad része az egységes európai piacnak, akkor Skócia kettős szerepre készül: része maradna az európai rendszernek is, miközben szabadkereskedelmet óhajtana folytatni a szigetország területén. A javaslatukban leírják ennek minkéntjét, de a lényeg az lenne, hogy az edinburgh-i parlament az eddigi decentralizáción túl további jogosítványokat venne át a Westminstertől.

Egy ilyen megoldás persze rendkívüli rugalmasságot igényelme mindhárom féltől, de ami például az EU-t illeti, korábban bizonyította, hogy számos különféle két- és többoldali megállapodást képes kezelni. Hasonló rugalmasság lehet szükség Anglia részéről.

Elmennek a végsőkig

Sturgeon levelének végén világossá tette, hogy Skócia európai státusának megőrzése érdekében készek újra napirendre tűzni az ország kiválását Nagy-Britanniából, ha nem látnak más lehetőséget. Az edinburgh-i kormány nem szándékozik közvetlen tárgyalásokat folytatni az EU-val, de kapcsolatban marad az európai intézményekkel.

Theresa May brit miniszterelnök (képünkön balra) ugyan többször jelezte, hogy kormánya meghallgat minden észrevételt és javaslatot a Brexittel kapcsolatban, ám pénzügyminisztere, Philip Hammond, aki néhány napja jár Edinburgh-ban, arról beszélt, hogy nem reális lehetőség, hogy Skócia speciális Brexit-alkut kössön - derül ki a BBC összefoglalójából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.12.20 12:26

a vicc az, hogy a bevandorlok altal leginkabb sujtott terulet az london. lathattuk, hogy ok bent maradnanak. a videken, ahol alig talalni mutatoba is bevandorlokat, na ok akarnak kilepni. en nem tudom, mikor fogy mar el a levego ekorul az idiota noszemely korul, mert az 1 bites videkieken kivul mindenki maradni akart es akar. a tory partnak meg kell fizetnie a cameron populista huzasanak az arat, es a valasztoi akarattal szembe kell mennie, aminek meglesz majd a buntetese. vagy azt gondoltak, hogy ezt megusszak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2016.12.19 13:56

Junkersz mar a szavazas utan megmondta ok nem orszagokkal targyalnak hanem a teljes UK-val.....persze az angol nyelvet beszelo orszagok vezetoi egy kicsit gyenge elmevel rendelkeznek ezt bizonyitja a mult heti Teresa May okoskodasa az EU parlamentben.......Az EU vezetok naponta nyilatkoznak hogy csak a kilepes beadasa utan targyalnak, .....most meg az osszes UK ujsag azt irja milyen bunkon viselkedtek Mayel az EU vezetok mert nem akarnak a kilepes felteteleirol targyalni......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2016.12.19 13:33

A cikk érthetősége kedvéért, egyáltalán: az érthetőség kedvéért kérem, hogy olvassák át még egyszer a szöveget és az értelemzavaró hibákat javítsák ki.

Már a vastagított főszöveg is rossz ( a "de ha nem riad vissza" helyett egyszerűen - "nem riad vissza" a megfelelő ), a többi meg követi.

Ha van egy üresedésben levő korrektori állás, szóljanak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html