Iván Gábor, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett horvát-magyar kereskedelemfejlesztési konferenciát követő sajtótájékoztatón elmondta: idén a magyar export az első félévben - mintegy 20 százalékos bővüléssel - meghaladta a 700 millió eurót, és a Horvátországból érkező áruk forgalma is hasonló mértékben növekedett. Tavaly 1,2 milliárd euró volt a Horvátországba irányuló magyar kivitel, míg 400 millió euróhoz közelített az onnan származó magyar import.

Hozzátette, hogy alig fél évvel Horvátország európai uniós csatlakozása előtt jelentős az érdeklődés a két ország közötti gazdasági lehetőségek iránt a határ mindkét oldalán. Reményét fejezte ki, hogy a már meglévő üzleti kapcsolatok a belső egységes piacból adódó lehetőségek kihasználásával tovább bővülnek.

Vedran Kruzic, a horvát gazdasági minisztérium kereskedelemért és belső piacért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az infrastruktúra fejlesztése, az utak, vasutak, kikötők építése előfeltétele a jó gazdasági együttműködésnek. Példaként említette, hogy a fiumei (Rijeka) kikötőben hamarosan jelentős beruházás kezdődik, ami egyebek mellett lehetővé teszi, hogy Magyarország szempontjából is visszakapja régi, kapu szerepét.

A politikus az MTI kérdésére elmondta: már az uniós csatlakozás előtt érezhető Horvátországban egyfajta befektetési roham, Magyarország pedig jelenleg a 4. legjelentősebb külföldi befektető állam. A jövő év júliusában történő uniós belépést követően arra számítanak, hogy Magyarországról leginkább a gyógyszeripari, mezőgazdasági, autóipari termékek kereskedelmében várható nagyobb felfutás.