Csúcson a rossz hitelek összege Kínában

Nyolcéves csúcsra emelkedtek a rossz hitelek a világ második gazdaságában az év harmadik negyedében - tájékoztatott a kínai bankfelügyelet (CBRC) csütörtökön.
MTI-Eco, 2013. november 13. szerda, 20:33
Fotó: Napi.hu

A július és szeptember közötti időszakban 24,1 milliárd jüannal (3,96 milliárd dollár) bővült a rossz hitelek összege Kínában, és elérte az 563 milliárd jüant (92,4 milliárd dollár). 2005 negyedik negyedéve óta ez a legmagasabb összeg.

A hitelek általános gyors növekedése miatt a kínai bankok nem teljesítő hitelállománya arányát tekintve ugyanakkor nem mutatott erős emelkedést. A teljes körű NPL-mutató a június végi 0,96 százalékról 0,97 százalékra nőtt. Ezen belül a legnagyobb mértékű növekedés - 0,80 százalékról 0,83 százalékra - a közepes nagyságú bankoknál volt megfigyelhető.

Elemzők rendre kétségeiket fejezik ki a közölt adatokat, illetve a tényleges arányokat illetően, azt feltételezve, hogy a bankok mérlegében nem tüntetik fel a rossz hitelek valós mértékét.

Közgazdászok arra számítanak, hogy a gazdasági válság 2008-as kitörése után gazdaságélénkítő céllal kibocsátott hitelek visszafizetésére a gazdasági növekedés lassulásával sok helyen egyre kevesebb esély mutatkozik.

A kereskedelmi bankoktól annak idején viszonylag könnyen jutottak hozzá a tartományok a pénzhez, és országszerte kiterjedt építkezésekbe, fejlesztésekbe kezdtek. Időközben nemcsak visszaesett a gazdasági növekedés üteme, de nem kevés helyen az is bebizonyosodott, hogy a hitelek mögötti fedezet nem elegendő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.13 20:41

A fák az égig nőnek vagy nem??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html