Csúcson a rossz hitelek Romániában

Az elmúlt négy év alatt csaknem megkétszereződött azoknak a románoknak a száma, akik nem képesek törleszteni hiteleiket.
Barabás T. János, 2013. április 19. péntek, 10:41
Fotó: Napi.hu

Már mintegy 700 ezer román állampolgárnak vannak gondjai jelzáloghitelük törlesztésével a bukaresti Credit Bureau legújabb adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi négy évben csaknem a kétszeresére nőtt a számuk. Összes tartozásuk összege elérte a 9,6 milliárd lejt (2,2 milliárd euró) - írta a Balkan Insight. Ennek oka elsősorban a korábban igen kedvező opciót jelentő svájci bankhitelek magas aránya, illetve a svájci valuta árfolyamának drasztikus emelkedése. A válság kitörése, 2008 óta a román lej értéke a svájci frankkal szemben 100 százalékot zuhant.

Egyes adósok a bankokat vádolják nehéz helyzetükért, azt állítva, hogy a pénzintézetek félrevezették őket, és bátorították a külföldi valutában történő hitelfelvételt anélkül, hogy annak veszélyeire figyelmeztették volna őket. A kormány szerint a kockázat "ésszerű" volt, ugyanakkor a hivatalos adatok szerint a rossz hitelek aránya már elérte a teljes hitelállomány 17 százalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zolko_123, 2013.04.19 13:20

ne féljenek a Románok, jön az IMF menteni, akkor minden rendbe jön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html